Politiek

Kuzu en Öztürk: ‘Wilders is als een tumor in je hoofd’

03-09-2015 21:32

De politieke beweging Denk van de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk (beiden ex-PvdA) gaat PVV-leider Geert Wilders overal volgen waar hij zich meldt als inspreker op gemeenteraadsvergaderingen waar de komst van een asielzoekerscentrum wordt besproken. Dat zei Selcuk Öztürk donderdag in Zeewolde, waar zijn collega Kuzu evenals Wilders had ingesproken tijdens een raadsvergadering.

‘Wilders is als een tumor in je hoofd’

“Wilders is te vergelijken met een tumor in je hoofd. Mensen zeggen: je moet er geen aandacht aan schenken, maar dan wordt de tumor op het laatst zo groot dat er niets meer aan te doen is. Je moet hem bestrijden. Hoe? Wij gaan ons in iedere gemeente waar hij zich opwerpt als inspreker, ook melden als inspreker, voor het tegengeluid. Zijn optreden in Zeewolde trok nog veel aandacht, maar als hij dit een paar keer heeft gedaan is het nieuwtje er voor hem wel af”, aldus Öztürk.

Wilders kondigde in Zeewolde aan voortaan in elke gemeente waar mogelijk een asielzoekerscentrum komt, te gaan inspreken op raadsvergaderingen.

Wilders: Asielzoekerscentrum is gekkenwerk

De komst van een asielzoekerscentrum in Zeewolde, een dorp van 22.000 inwoners, is gekkenwerk, zei Geert Wilders donderdag tijdens de raadsvergadering in Zeewolde over de mogelijke komst van een azc. Hij was daar een van de insprekers. Hij pleitte voor opvang in de ,,steenrijke Arabische landen”, en niet in Nederland. “Wat nodig is is lef, van bestuurders die nee durven zeggen tegen Den Haag, die luisteren naar hun eigen burgers. Toon moed, kom op voor de belangen van uw burgers. Zeg: azc nee. Stop de asieltsunami, ook hier. Zeewolde moet Zeewolde blijven” Wilders verwees naar een lokale peiling waaruit bleek dat 60 procent van de Zeewoldenaren tegen de komst van een azc is. ,,Waarom houdt Zeewolde geen referendum, de meest pure vorm van democratie?”, vroeg Wilders zich af. Hij wees er verder op dat de Flevolandse plaats al een ‘Polenhotel’ heeft met zeshonderd arbeidsmigranten.

wilders zeewolde ANP-1000_33981399

Opvang in de regio

Wilders meent dat vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen. “Het is niet nodig dat mensen via Turkije en Griekenland hier naartoe komen. Turkije bijvoorbeeld is een veilig land. Wij kunnen al die honderdduizenden mensen hier niet aan. En het zijn echt niet allemaal mensen die een oorlog ontvluchten, er zijn ook veel economische vluchtelingen”

“De beelden van verdronken mensen en kinderen gaan ook mij door merg en been, dat is iets verschrikkelijks. Maar dat komt door opendeurenbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte, die zeggen: kom maar hier naartoe. Dat is een onverantwoord risico. Als je duidelijk bent en de grenzen sluit, komen mensen deze kant niet meer op”

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft Zeewolde in het voorjaar gevraagd een azc in te richten voor 900 mensen. Burgemeester en wethouders willen onder bepaalde voorwaarden instemmen met dat verzoek. Volgende week valt het definitieve besluit.

Kuzu wil ‘tegenwicht’ bieden aan Wilders

Kamerlid Tunahan Kuzu (ex-PvdA, nu Denk) wenste als inspreker de raad veel wijsheid. “De beste centra zijn die die verweven zijn in de gemeente waar ze zitten” Hij zei de weerstand van bewoners te snappen, maar wees net als Wilders op de beelden van het verdronken jongetje in Bodrum en van de vrachtwagen met tientallen dode vluchtelingen in Oostenrijk. “Stel u voor dat het uw kind is” Kuzu had zich als inspreker gemeld om een tegenwicht te bieden aan Wilders.

Lees ook

Naast Wilders ook Kuzu naar Zeewolde

ANP