Politiek

Naast Wilders ook Kuzu naar Zeewolde

02-09-2015 22:18

Naast PVV-leider Geert Wilders gaat over Kamerlid Tunahan Kuzu (van de politieke beweging Denk) donderdag naar Zeewolde om te spreken tijdens een vergadering van de gemeenteraad over een mogelijke opvanglocatie van asielzoekers. Hij heeft zich woensdag aangemeld en volgens een woordvoerder van de partij van de gemeente Zeewolde te horen gekregen dat hij mag spreken.

Wilders meldde zich maandag al aan. “Zeewolde staat symbool voor de massale toestroom van asielzoekers in Nederland. Ik wil hiermee de bezorgde burgers een hart onder de riem steken”, zo legde de PVV-leider uit. Dat bracht Kuzu er woensdag toe ook naar Zeewolde te gaan. “Nu dreigt het beeld te ontstaan dat er slechts één geluid uit politiek Den Haag komt. Dat is geenszins het geval. Ik ga naar Zeewolde om Geert Wilders tegen te spreken”, aldus Kuzu, die samen met Selçuk Öztürk uit de PvdA-fractie stapte.

Het inspreekrecht is bedoeld voor inwoners van een gemeente. In het reglement van orde van de gemeenteraad van Zeewolde staat echter het woord ‘burgers’ en niet ‘inwoners’. Er is dus ook ruimte voor mensen van buitenaf. De maximale spreektijd per persoon is vijf minuten. Volgens een woordvoerder van Kuzu hebben dertien mensen spreektijd aangevraagd. De gemeente Zeewolde was woensdagavond niet bereikbaar.

Vanwege de grote instroom van asielzoekers is de overheid op zoek naar meer opvanglocaties voor asielzoekers in de gemeenten. De PVV ageert fel tegen de komst van nieuwe asielzoekers naar Nederland. De partij vindt dat Europa de instroom moet stoppen en mensen moet tegenhouden en meteen terugsturen.