Haagse grabbelton

Lodewijk Asscher doceert de PVV: Arabisch is geen irrelevante woestijntaal

13-08-2015 18:51

Zelfs bewapend met kaplaarzen en een zuidwester mis je weleens een setje in de voortdurend kolkende tsunami van PVV-Kamervragen. Zo ontdekten we op deze warme donderdagmiddag dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) een maand geleden gevraagd is of hij de mening deelt dat Arabisch ‘een irrelevante woestijntaal is die geen enkele relevantie heeft voor de ontwikkeling van kinderen op Nederlandse scholen’. Was getekend: Geert Wilders, Machiel de Graaf en Harm Beertema. 

Aanleiding waren basisscholen in het Limburgse Blerick die de mogelijkheid onderzoeken om als buitenschoolse activiteit het Arabisch te onderwijzen. Reden: verschillende Arabisch sprekende ouders hadden de schoolleiding daarom gevraagd. Deze donderdag beantwoordde Asscher de PVV-vragen. Het werd een mini-college van de minister over het Arabisch, een internationaal georiënteerd ISIS en de regelgeving inzake buitenschoolse activiteiten op basisscholen. De vragen en antwoorden leest u hieronder.

Deelt u de mening dat Arabisch een irrelevante woestijntaal is die geen enkele relevantie heeft voor de ontwikkeling van kinderen op Nederlandse scholen? Zo nee, waarom niet?

 

“Deze mening deel ik niet. Het Arabisch is een oude en invloedrijke taal en wordt wereldwijd door honderden miljoenen mensen gesproken. Ik herken mij dan ook niet in de gebruikte terminologie van de vraagstellers. Indien ouders richting school de wens uitspreken om Arabisch of een andere vreemde taal zoals Italiaans aan te bieden, staat het scholen vrij te besluiten dit aan te bieden als buitenschoolse activiteit.”

 

Deelt u de mening dat kinderen die Arabisch leren makkelijker notie kunnen nemen van de gruwelijke lokroepen van de islamitische staat? Zo nee, waarom niet?

 

“Nee. Islamitische Staat bedient zich naast het Arabisch van diverse talen, waaronder moderne talen zoals het Engels en Frans.”

 

Deelt u de mening dat wanneer kinderen hun opa en oma in Marokko vaker willen spreken en beter willen begrijpen, dat deze kinderen met hun ouders het beste permanent in Marokko kunnen gaan wonen? Zo nee, waarom niet?

 

“Nee. Ik ben van mening dat eenieder in Nederland het recht heeft om elke taal te leren en te spreken.”

 

Wilt u er voor zorg dragen dat er nooit Arabische lessen op Nederlandse (basis-)scholen gegeven zullen worden? Zo nee, waarom niet?

 

“Binnen de onderwijstijd is het in het basisonderwijs wettelijk alleen toegestaan de talen Engels, Duits en Frans aan te bieden, naast het Nederlands (en het Fries in Friesland). Scholen hebben echter zelf volledige vrijheid om hun buitenschoolse activiteiten in te richten.”

 

Waarvan akte.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.