Politiek

Greenpeace: ‘Noordzeegas-plan Kamp is achterhoedegevecht’

12-08-2015 09:44

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) voert ‘een achterhoedegevecht’ met zijn visie op de winning van meer aardgas uit velden op de Noordzee. Milieuorganisatie Greenpeace zegt verbaasd te zijn dat het eerste wat er na het reces van de bewindsman te horen is een toekomstvisie is op het gebruik van fossiele brandstoffen. “We wachten met smart op een visie op duurzame energie”, aldus een woordvoerder woensdag tegen het ANP. Kamp wil met gasbedrijven bekijken hoe Noordzeegas het best kan worden benut. In een interview met het AD wijst hij op het belang van fossiele brandstoffen. “Het nog winbare Noordzeegas kan helpen de afhankelijkheid van import te beperken”, aldus Kamp woensdag in de krant.

‘Haast maken met duurzame energie’

Volgens berekeningen is Nederland nog tot 2050 afhankelijk van fossiele brandstoffen. Eind 2010 heeft de regering al maatregelen genomen om gaswinning op de Noordzee te bevorderen. Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een investeringsaftrek van 25 procent. Als een bedrijf met vergunning binnen twee jaar niet begint met winning, kunnen andere partijen aanspraak maken op de vergunning. Greenpeace is uitermate teleurgesteld dat Kamp vasthoudt aan gas ondanks de rechterlijke uitspraak van juni dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen. “De uitspraak van de rechter zegt genoeg”, er moet haast worden gemaakt en de uitbouw van duurzame energie moet worden versneld. “Ga dan niet wachten.”

Over acht jaar windmolenparken

Het argument dat Nederland met gaswinning minder afhankelijk wordt van Rusland noemt Greenpeace te positief. De milieubeweging zegt te begrijpen dat gas nog nodig is maar pleit ervoor het gebruik ervan zo snel mogelijk terug te dringen. Daarvoor zouden aardgasopbrengsten ook goed ingezet kunnen worden zodat we niet hoeven te wachten tot 2050, beaamt de woordvoerder. Kamp stelt dat het gas nog kan worden benut ‘in de overgang naar een duurzame energievoorziening’. Over acht jaar moeten windmolenparken op de Noordzee energie kunnen leveren aan ruim 5 miljoen huishoudens, maar tot die tijd blijft het belangrijk om gas te winnen, aldus Kamp. Het wordt lastiger om dat te doen, omdat de bestaande infrastructuur op zee dreigt te verdwijnen, omdat gasvelden raken uitgeput.

Nog 283 kuub gas onder Noordzee

Volgens TNO en het ministerie van Economische Zaken zit er mogelijk 165 miljard kuub winbaar gas in onontdekte velden in de Noordzee. In bekende velden zit mogelijk nog 118 miljard. Nederland verbruikte vorig jaar 38 miljard kuub gas. Kamp wil de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Total en andere oliebedrijven zover krijgen dat zij aardgas uit de bodem van de Noordzee winnen.