Politiek

Eurotop bereikt akkoord over Griekenland

13-07-2015 08:52

De Eurogroep heeft een akkoord bereikt over Griekenland. Dit meldt de Belgische premier Charles Michel via Twitter. De voorzitter van de eurotop Donald Tusk, had kort daarvoor een herzien compromisvoorstel op tafel gelegd, aldus zijn woordvoerder eveneens via Twitter. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, wist er tijdens de persconferentie nog een woordgrapje uit te persen, en sprak over een ‘agreekment’. De Griekse premier Alexis Tsiprass moet met een zwaar pakket aan maatregelen terug naar de bevolking. Dat pakket moet Griekenland weer op de been helpen, maar betreft een zware last voor het Europese land, niet lang nadat de bevolking nog ‘Nee’ stemde tegen bezuinigingen in een referendum.

De Griekse premier kwam eerder met een plan de belastingen te verhogen en te korten op pensioenen, in ruil voor noodsteun van ruim 53 miljard euro.

De besprekingen duurden in totaal zo’n 17 uur, waarmee het de langste ooit waren. De eurolanden hebben nu met het noodlijdende Griekenland een akkoord bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. Met het akkoord is het gevaar van een Grexit vooralsnog geweken. De noodlijdende Grieken zijn onderhandelingen over een pakket maatregelen van ruim 80 miljard euro zijn beloofd. Van het voorziene nieuwe reddingspakket van ongeveer 80 miljard euro draagt Nederland 5,7 procent bij. Maar het geld stond al vast, want het is al bij het Europees reddingsfonds ESM geparkeerd, zo meldt ANP. Mark Rutte had het over “een verschrikkelijk grote som geld” die de Grieken nodig hebben. De eurolanden zullen werken om het totaalbedrag naar beneden te krijgen, zo zei hij verder.

Update 17.59 – Jeroen Dijsselbloem herbenoemd tot voorzitter Eurogroep

Jeroen Dijsselbloem behoudt zijn Europese bijbaan. Hij werd maandag herkozen als de voorzitter van het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden, verenigd in de eurogroep. Hij krijgt een nieuwe termijn van 2,5 jaar. Dijsselbloem versloeg de enige andere tegenkandidaat, de Spanjaard Luis de Guindos. De Spanjaard kon rekenen op de steun van de Duiste Bondskanselier Angela Merkel.

Update 10.45 – Griekse media en politiek woedend

Griekse politici en media reageerden maandag furieus op het akkoord dat na een marathonvergadering werd gepresenteerd. De houding van met name Duitsland, maar ook de overige eurolanden en instanties werd veelvuldig vergeleken met het naziregime en de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme. “Griekenland wordt gewaterboard door de Europese leiders”, zei een woordvoerder van de regeringscoalitie tegen tv-zender ANT1. Hij beschuldigde Duitsland er van Europa voor de derde keer in een eeuw in stukken te scheuren. De rechtse krant Demokratia kopte ‘Griekenland in Auschwitz’. Meer gematigde bladen, zoals de grote krant Ta Nea, hielden het op ‘Gordiaanse knoop’. Onder de noemer #ThisIsACoup spuwden talloze mensen op Twitter ziedende reacties. De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos richtte zijn pijlen op Duitsland en stelde dat ‘ze ons naar de knoppen willen helpen’. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kent het verhaal verliezers noch winnaars. “Het is een typisch Europees arrangement”, stelde hij.

Rutte: ‘Ik heb verkiezingsbelofte gebroken’

Premier Mark Rutte erkent dat hij zich niet aan zijn verkiezingsbelofte houdt als het reddingsprogramma voor Griekenland doorgaat. Hij had beloofd dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan. “In de kern lever ik mijn verkiezingsbelofte in”, zei Rutte maandag na een speciale eurotop in Brussel waar de noodlijdende Grieken onderhandelingen over een pakket maatregelen van ruim 80 miljard euro zijn beloofd. “Als dit doorgaat, als dat programma er komt, dan kan ik die verkiezingsbelofte niet houden”, zei Rutte. “Want dan gaat er extra geld naar Griekenland. Zo simpel is het”, erkende de premier, die het een ‘slechte zaak’ vond dat hij zijn belofte moet breken. Rutte had het over verzachtende omstandigheden: zo zal het de Nederlandse begroting niet raken en er hoeft niet bezuinigd te worden. Het Nederlandse geld zit al in het Europees reddingsfonds ESM, dat de Grieken zou kunnen gaan helpen. Bovendien had ‘niemand kunnen vermoeden en ik heb dat niet kunnen voorzien, dat de Griekse politieke omstandigheden zo dramatisch zouden wijzigen’, zei Rutte. Rutte had het over ‘een verschrikkelijk grote som geld’ die de Grieken nodig hebben. De eurolanden zullen werken om het totaalbedrag naar beneden te krijgen, zei hij. PVV-leider Geert Wilders vindt ook dat Rutte zijn belofte heeft gebroken.