Kamp draait gaswinning Groningen zo ver als mogelijk terug

23-06-2015 13:32

Dit jaar zal maximaal 30 miljard kubieke meter gas worden gewonnen in Groningen. Dat maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag bekend tijdens een persconferentie. “De veiligheid van de Groningers staat voorop”, zegt de minister.

Het kabinet heeft dit besluit genomen naar aanleiding van advies van de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het SodM heeft het kabinet geadviseerd de gaswinning ‘zo ver als realistisch mogelijk’ terug te dringen. Concreet betekent dit dat er in de tweede helft van 2015 nog 13,5 miljard kubieke meter Gronings gas gewonnen zal worden. Het SodM had het kabinet geadviseerd om net als in het eerste half jaar van 2015 maximaal 16,5 kuub gas te winnen, maar overcapaciteit van gasopslag Norg in Drente en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kuub gewonnen hoeft te worden om aan de leveringszekerheid te kunnen voldoen.

‘Andere benadering gaswinning’

Het verder dicht draaien van de gaskraan heeft een negatief effect van 1,2 miljard euro op de lopende begroting, zegt Kamp: voor 2015 zullen de aardgasbaten teruglopen van 8,9 miljard tot 7,7 miljard euro. Aanvankelijk was het niveau voor gaswinning in 2015 vastgesteld op 39,4 miljard kubieke meter.

Voor na 2015 wil het kabinet een ‘andere benadering van gaswinning’ onderzoeken. Daarbij wordt de optie om gas te importeren nadrukkelijk open gehouden. Een besluit hierover zal volgens Kamp aan het einde van dit jaar worden genomen.

Onduidelijkheid

De provincie Groningen is niet onverdeeld enthousiast over de plannen van minister Kamp. Volgens de twaalf gemeenten die last hebben van aardbevingen is het nieuwe gasbesluit een eerste stap, maar is verdere verlaging noodzakelijk.

Volgens de provincie en de twaalf gemeenten heeft het Staatstoezicht op de Mijnen geadviseerd om de gaswinning ‘aanmerkelijk’ te verlagen. Het is nog niet duidelijk hoe ver de gaskraan dicht moet om de veiligheid te garanderen. De Groningers willen meer duidelijkheid en openheid over de onderzoeken die de minister laat doen naar de risico’s van de gaswinning.

Dit bericht wordt aangevuld.