TPOok!

 
Politiek

Rutte geeft toe: Ik zat fout met kosten verbouwing Huis ten Bosch

Paleis wordt 24 miljoen duurder: van 35 naar 59 miljoen euro - SP wil cijfers zien

De verbouwing van Paleis Huis ten Bosch wordt duurder dan gedacht. Deze gaat in totaal 59 miljoen euro kosten. Minister-president Mark Rutte gaf vrijdag tijdens zijn persconferentie toe eerder ‘te stellig’ te zijn geweest: de renovatie was namelijk op 35 miljoen euro geschat. De premier noemt het ‘niet verstandig’ dat hij dat bedrag zo vaak herhaald heeft. De verbouwing moet eind 2018 zijn afgerond.

Paleis is een bouwval

Er is meer asbest in het paleis aangetroffen dan eerder gedacht. Verder verkeren het dak, de schoorstenen en de bordestrap in een veel slechtere staat dan werd verwacht, schrijft minister van Rijksdienst Stef Blok (VVD) aan de Tweede Kamer. Ook blijkt nu dat het middengedeelte binnen tien jaar gerenoveerd moet worden omdat ‘omdat de technische toestand langer uitstel niet toelaat’. Dat is Haags voor ‘Het paleis is een bouwval’.

Dakpannen, CV-ketels en asbestverwijdering

De kosten op een rijtje:

  • Elektra, waaronder ongeaarde stopcontacten, hoofdverdeelkast data, interne oproepinstallatie en andere technische installaties (13 miljoen euro)
  • CV: loden leidingen vervangen, CV-ketels, ventilatie, afzuiging keuken (10 miljoen euro)
  • Bouwkundig herstel en aanpassingen: restauratie alsmede asbestverwijdering en herstel inclusief stoffering, herstel tuinschade als gevolg van renovatiewerkzaamheden en onderhoud park (22,5 miljoen euro)
  • Dak en gevel: vervangen dakpannen, leiendak, koepel, restauratie gevel, houtrot (6 miljoen euro)
  • Basisinrichting paleis alsmede herstel historisch/antiek meubilair dat staatseigendom is, inclusief tijdelijke opslag en in- en uithuizing (6 miljoen euro)
  • Scheiding van wonen en werken in en om het paleis, modernisering van de woonfunctie inclusief het bijgebouw Pieter Post-huis. (1,5 miljoen euro).

SP: We willen rapport zien

SP-Kamerlid Ronald van Raak legde vorig jaar Rutte het vuur aan de schenen over de kosten. Die laatste bleef toen met zoveel woorden aan de begrote 35 miljoen. Van vrijdag tegen ThePostOnline: “Het is goed dat de premier nu eindelijk inzicht heeft in de kosten. Maar het is heel veel geld en het is teveel geld. Er is nu een contra-expertise gedaan en ik wil dat onderzoek nu wel eens zien.”

Lees ook

Haagse grabbelton – Er is iets mis met paleis Huis ten Bosch

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.