Politiek

PvdA pleit voor kwaliteitscontrole wiet

11-06-2015 07:21

Het kabinet stemde onlangs tegen regulering van de wietteelt, maar de PvdA pleit wel voor een kwaliteitscontrole als tussenoplossing. Dit meldt Kamerlid Marith Rebel aan NU.nl.

“Als je paardenvlees verkoopt als biefstuk krijg je drie jaar cel, maar naar de kwaliteit van de wiet wordt niet omgekeken,” zegt Rebel, die stelt dat de overheid de verantwoordelijkheid voor de gezondheid niet van zich af mag schuiven. Hierbij wijst ze er ook op dat wiet het enige product in Nederland is dat legaal mag worden verkocht zonder controle op de kwaliteit.

Volgens Rebel zullen criminele bendes de wiet niet biologisch telen. Vaak zullen er pesticiden worden gebruikt om maar snel en veel te kunnen oogsten.

Het PvdA-Kamerlid pleit voor een kwaliteitscontrole waarbij door de warenautoriteit NVWA getoetst wordt of er vervuilende stoffen of pesticiden in het product zitten. Bij legale smartdrugs gebeurt dit al. Uiteindelijk zouden er ook boetes uitgedeeld moeten kunnen worden aan coffeeshops die stelselmatig vervuilde wiet verkopen.

Volgens Rebel is er echter weinig kans dat de Kamer haar voorstel steunt.

Woensdag bleek uit een enquĂȘte van onderzoeksbureau Motivaction nog dat meerderheid van 70 procent van Nederlanders wil dat de hennepteelt wordt gereguleerd of volledig wordt vrijgegeven.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de wietteelt.