Oppositie klaar met schimmig gedoe rond belastingherziening

11-06-2015 13:58

Met update – De oppositie is inmiddels bijzonder geïrriteerd over de gang van zaken rond de herziening van het belastingstelsel. Het kabinet weigert inzicht te geven in de stand van zaken van dat plan. Laatste update vanuit het kabinet is dat ze “dichtbij overeenstemming over de mogelijkheden om de lasten op arbeid te verlagen en het stelsel te vereenvoudigen” is.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldde woensdag nog dat de coalitie op hoofdlijnen een akkoord heeft bereikt. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei later op de dag dat er nog geen akkoord is, omdat een aantal technische zaken nog moet worden uitgezocht. En vandaag volgde een ultra-kort briefje van Wiebes waarin het kabinet ineens alleen nog ‘dichtbij overeenstemming’ blijkt te zijn. Krap 24 uur na Wiebes’ mededeling dat er een belastingakkoord is, heeft hij die bewering dus weer moeten inslikken.

De oppositie is boos over de verwarring en het korte briefje van Wiebes en eist op initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver voor 15.00 uur donderdagmiddag een nieuwe, uitgebreidere brief. ChristenUnie-leider Arie Slob noemde de gang van zaken ongelooflijk. Hij sprak grote twijfels uit ‘over de vraag of er nog iemand regie heeft in het kabinet’. CDA-leider Buma stelde dat de Tweede Kamer zelden een cryptischer brief ontvangen heeft.

Behalve de ChristenUnie weigeren ook de SP, het CDA en de PVV om in een ‘achterkamertje’ met het kabinet te onderhandelen over een plan dat tijdens die gesprekken geheim moet blijven. Rutte herhaalde in reactie op de irritatie bij de coalitie slechts dat er ‘op een haar na’ een akkoord is en dat hij het compromis binnen de coalitie niet zal openbaren.

Update 16.25 – Inmiddels is ook de nieuwe brief van Wiebes, die niet veel langer is dan de eerste, binnen. De oppositie was ook daar niet tevreden mee en vroeg onder aanvoering van Jesse Klaver over een snel te voeren plenair debat over de kwestie. “Ik heb het gevoel dat als we vragen om nog een brief, het kabinet zal zeggen: ‘Belastingherziening? Hoezo? We weten van niets.'”, stelde D66-leider Pechtold.

VVD en PvdA zagen echter geen noodzaak om het debat te voeren en dus blijft het een 30-ledendebat, ‘zo snel mogelijk in te plannen’. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

TPO/ANP