TPOok!

 
Politiek

Demmink-kwestie wordt duurder: teller nu op twee ton belastinggeld

Justitie betaalde ook verloren rechtszaak tegen AD

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft ook de kosten van de verloren rechtszaak die oud-secretaris-generaal Joris Demmink tegen het Algemeen Dagblad aanspande, betaald. Toenmalig Justitie-minister Ivo Opstelten (VVD) had eerder al aangekondigd dat als Demmink deze zou declareren het ministerie deze zou betalen. Demmink krijgt 27.242,17 euro vergoed, inclusief de 6000 euro proceskosten die hij moet betalen omdat hij de door hem aangespannen rechtszaak verloor.

Plus: nóg een Demmink-rekening duikt op

Dat schrijft huidig Justitie-minister Ard van der Steur (VVD) donderdagavond aan de Tweede Kamer na vragen van VNL-Kamerlid Louis Bontes. Ook schrijft de bewindsman – zonder dat daar naar gevraagd is – dat het ministerie vóór 2007 een factuur van van 12.032,69 voor Demmink vergoedde in het kader van een procedure voor de Raad voor de Journalistiek.

TPO berekende begin dit jaar al dat de belastingbetaler al 141.333,08 euro betaald had voor de verdediging van de van onder meer pedofilie verdachte oud-top-ambtenaar. Dat brengt het totaal op 180.607,94.

31.000 euro voor de Landsadvocaat

RTL Nieuws meldde eerder al dat de Landsadvocaat 31.000 euro declareerde voor Demmink-gerelateerde zaken. Die heeft bijvoorbeeld opgetreden in een Wob-procedure die door Stichting De Roestige Spijker tegen het Ministerie van Veiligheid en Justitie was aangespannen omdat was geweigerd een document openbaar te maken. Een ander voorbeeld is het door diezelfde stichting geïnitieerde en in 2014 gehouden voorlopig getuigenverhoor, waarbij een ambtenaar van het ministerie was opgeroepen.

De minister vindt dat die inspanningen niet kunnen worden opgeteld bij de kosten die de Staat voor Demmink zélf heeft gemaakt.

We tellen even op

Dat kan natuurlijk. De afrekening ziet er voor u dan zo uit:

Bijdrage belastingbetaler inzake Demmink persoonlijk: 180.607,94 euro.

Bijdrage belastingbetaler inzake Demmink/De Staat: 31.000 euro.

Het totaal waar Van der Steur dus geen voorstander van is: 211.607,94 euro.

Waarvan akte.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.