Politiek

VVD waarschuwt Koenders voor instabiel Venezuela

03-06-2015 14:40

De VVD maakt zich zorgen over Venezuela en is bang dat minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) de veranderende situatie in het land onderschat. Dat schrijven VVD-Kamerlid Han ten Broeke en VVD-senator Frank van Kappen woensdag op ThePostOnline. “Blijven wegkijken is gevaarlijk.”

De situatie in het land verslechtert onder het bewind van president Nicolás Maduro,  de twee liberalen noemen het land een ‘tikkende tijdbom die ieder ogenblik in ons gezicht kan ontploffen’. Aruba, Bonaire en Curaçao liggen in de nabijheid van Venezuela, de VVD’ers houden rekening met vluchtelingen die de ABC-landen als springplank naar Nederland zullen gebruiken. Ook stellen de twee dat de oorlogszuchtige taal – bekend van Maduro’s voorganger Hugo Chavez – weer de kop kan opsteken.

“Signalen uit het verleden en heden dwingen Nederland ertoe rekening te houden met een instabiele, tikkende tijdbom op slechts tientallen kilometers van onze directe buitengrens. Nederland moet waakzaam zijn ten aanzien van het toenemende dreigingsbeeld uit Venezuela. Blijven wegkijken is gevaarlijk. Wat de eilanden overkomt bij escalatie wordt namelijk onherroepelijk ook een Nederlands probleem.”

Koenders zei begin mei tijdens een bezoek aan Aruba dat er blijft ‘geïnvesteerd worden in de relatie met Venezuela’. Volgens Koenders is ‘goed nabuurschap de basis van de relatie tussen het Koninkrijk en Venezuela’.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met Koenders over Venezuela.

Lees ook

Opinieartikel Ten Broeke/Van Kappen – Venezuela, een tikkende tijdbom aan de grens van ons Koninkrijk