Politiek

VIDEO – PvdA: Eerst een eerlijk proces voor andere Guantanamo-gevangenen

02-06-2015 21:01

Amerika moet eerst een duidelijk beeld geven hoe ze Guantanamo Bay wil sluiten. Ook moeten alle gevangenen een eerlijk proces krijgen binnen de reguliere rechtsorde. Daarna kan er gekeken worden naar het voorstel van president Barack Obama om gevangenen naar Nederland over te brengen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes dinsdag tegen ThePostOnline.

Obama heeft Nederland maandag in zijn ontmoeting met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) gevraagd om het opnemen van gevangenen uit Guantanamo te willen overwegen. Dat vertelde minister Koenders na afloop van het gesprek in het Witte Huis. “De president heeft geen druk uitgeoefend, maar heeft uitgelegd dat hij de gevangenis graag wil sluiten en daarvoor medewerking nodig heeft”

Koenders heeft Obama laten weten dat Nederland over het verzoek nadenkt. ,,Hij begrijpt dat we daarvoor meer informatie nodig hebben en moeten kijken naar zaken als mensenrechten en veiligheid”, zei Koenders.