Kabinet in gesprek met landen die Nederlandse moskeeën financieren

29-05-2015 18:05

Het kabinet gaat gesprekken aanknopen met landen die Nederlandse moskeeën financieren, om meer transparantie te krijgen rond de geldstromen. Dat blijkt uit de antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van een artikel op ThePostOnline over de inmiddels herziene plannen omtrent de megamoskee in Gouda. Uit de antwoorden van de ministers Blok van Wonen en Rijksdienst en Van der Steur van Veiligheid en Justitie blijkt verder dat instellingen met een ANBI-status vanaf volgend jaar hun jaarcijfers openbaar moeten gaan maken.

Intensiveren buitenlands contact

De vragen werden gesteld door de Kamerleden Omtzigt, Oskam en Knops (CDA). De CDA-leden vroegen openheid omtrent de besluitvorming over het islamitisch centrum El-Wahda in Gouda. In de buurt is veel ophef ontstaan over de besluitvorming rond dit centrum en ook de ondoorzichtige financiën zijn bewoners een doorn in het oog.

Eén van de vragen luidde: ‘Op welke wijze brengt u in de praktijk dat ‘we voortdurend de situatie rond die geldstromen in de gaten moeten houden’, zoals uw ambtsvoorganger aankondigde, omdat hij de situatie in Gouda een ‘enorm punt van zorg’ achtte?’

Als antwoord daarop zeggen de ministers ‘gestart te zijn het diplomatieke gesprek waar nodig te intensiveren met landen die aan islamitische instellingen in Nederland schenken, met als doel de transparantie over deze financiële stromen te vergroten. Tevens wordt met gemeenten, lokale partners en gemeenschappen het gesprek aangegaan over de wijze waarop met lokale gemeenschappen optimale transparantie kan worden bereikt ten aanzien van financieringsstromen vanuit het buitenland’.

Openheid voor ANBI’s

Verder moeten stichtingen met een status Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), waaronder verenigingen, kerken en moskeeën kunnen vallen, per januari 2016 openheid geven van hun financiële jaaradministratie en jaarverslagen. Zo moet de financiële transparantie toenemen.

Geldstromen en WOB

Er is door de gemeente Gouda onderzoek laten doen door forensisch accountant PWC, om de geldstromen bij El-Wahda helder te krijgen. Maar de uitkomsten hiervan zijn niet ter inzage beschikbaar. Op de Kamervraag of het mogelijk is dit alsnog openbaar te krijgen, luidt het antwoord ‘Nee, dit betreft een lokale aangelegenheid’. Om het onderzoeksrapport te verkrijgen, deed ThePostOnline een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Deze werd door de gemeente Gouda afgewezen, waarop een bezwaarschrift is ingediend. In augustus moet over dit bezwaarschrift een besluit vallen.

Verkoop aan de markt

Op dit moment wordt geprobeerd het terrein waar El-Wahda zich wil vestigen, de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne, via het Rijksvastgoedbedrijf aan de gemeente Gouda te verkopen. Daarna wordt het doorverkocht aan El-Wahda. Later zullen dan ook de school voor speciaal onderwijs De Ark en medisch kinderdagverblijf Gemiva zich daar bijvoegen. Mocht deze constructie niet slagen, dan zal verkoop van het terrein aan de markt worden overgelaten, zo is te lezen in de beantwoording van de Kamervragen.

‘Het kabinet schiet tekort’

In een reactie laten de drie CDA-Kamerleden weten zorgen te blijven houden ten opzichte van de moskee in Gouda: “Het kabinet kiest er voor zich totaal afzijdig te houden in deze kwestie. Dit terwijl de kazerne in bezit is van het Rijk en het kabinet volgens ons wel een plicht heeft om salafistische geldstromen uit onvrije landen te weren in het kader van de strijd tegen radicalisering. Op dit punt schiet de aanpak van het kabinet aanzienlijk tekort wat het CDA betreft.”

Wel zeggen ze blij te zijn dat het kabinet gesprekken gaat voeren om inzichten in de financiën te vergroten, ze noemen het ‘een stap in de goede richting’.