Haagse grabbelton

Bizar: PVV-Kamerleden willen dat kabinet afstand neemt van uitspraken PvdA-Kamerlid

21-04-2015 21:33

Dat gebeurt niet vaak: Kamerleden die Kamervragen stellen over andere Kamerleden. En dus – want dat is inherent aan een Kamervraag – een uitspraak van het kabinet verwachten over het Kamerlid in kwestie. Het overkwam vandaag PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. PVV-Kamerleden Lilian Helder en Machiel de Graaf willen van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) opheldering over een column die Marcouch weken geleden schreef voor het door VARA-leden bekostigde nieuws- en opinieweblog Joop. De twee vinden dat Marcouch ‘blijkbaar niet veel heeft met democratie’.

‘PVV-achtige opvattingen’ binnen het politiekorps

Marcouch schreef aldaar een column over de discriminatie bij de Nationale Politie. Korpschef Gerard Bouman had zich beklaagd over het binnensluipende ‘gif’ van discriminatie binnen zijn organisatie. Oud-politieman Marcouch waarschuwde anderhalf jaar geleden op ThePostOnline al voor racisme en discriminatie binnen de politie.

Maar goed, die column op Joop dus. Marcouch hekelt ‘PVV-achtige opvattingen’ binnen het politiekorps:

“Wie zich schuldig maakt aan de productie van gif, hoort recht voor zijn raap ontslag aangezegd te krijgen. Wat betreft de nieuwe agenten, doet de korpschef er goed aan zijn sollicitanten te checken op PVV-achtige opvattingen die destructief zijn en voor het politiewerk ronduit fataal. Juist bij de politie is het onderscheid tussen goed en kwaad zo belangrijk, dat juist het politieberoep onderzoek verdient naar de antecedenten en het milieu van de sollicitanten.”

Staatsrechtelijk novum?

En dat schoot in het verkeerde keelgat van de PVV. Want vrijheid van meningsuiting is belangrijk maar kritiek op de PVV mag schijnbaar wel een tandje minder. Let vooral op vraag 6. Dat is een staatsrechtelijk novum vermoedelijk: of het kabinet maar even afstand wil nemen van iemand die geacht wordt datzelfde kabinet te controleren. De vragen in kwestie:

1.) Kent u het bericht: “Politie, bestrijd het sluipend gif van discriminatie“?

2.) Deelt u de mening van de heer Marcouch, Tweede Kamerlid voor de PvdA, dat de korpschef van de Nationale Politie er goed aan doet sollicitanten te checken op PVV-achtige opvattingen, dat deze opvattingen destructief zijn en voor het politiewerk ronduit fataal? Zo nee, waarom niet?

3.) Deelt u de mening dat ook PVV-stemmers bij de politie horen aangezien de PVV een groot deel van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigt? Zo nee, waarom niet?

4.) Zo ja, constateert u net als de PVV dan dat PvdA Kamerlid Marcouch blijkbaar niet veel heeft met democratie en mensen die er andere opvattingen op nahouden dan zijn opvattingen? Zo nee, waarom niet?

5.) Bent u met de PVV van mening dat PvdA-er Marcouch nu zelf doet waar hij anderen van beschuldigt, namelijk een hele groep uitsluiten? Zo nee, waarom niet?

6.) Bent u bereid afstand te nemen van deze opmerking van PvdA-kamerlid Marcouch? Zo nee, waarom niet?

Enfin

Daarbij is er een veel betere manier om dit soort geschillen te beslechten dan de belastingbetaler duizenden euro’s kostende Kamervragen. Mail ons gewoon!

Lees ook

PVV: Islamitische militairen ongeschikt voor de krijgsmacht

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.