Doneer aan TPO
 

Foto’s reconstructie MH17 uitgelekt

CDA wil opheldering - Onderzoeksraad: Dit was niet de bedoeling

Door: , 15:37, 18 maart 2015

CDA wil opheldering - Onderzoeksraad: Dit was niet de bedoeling

Met update – CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil opheldering van het kabinet over uitgelekte foto’s van de reconstructie van de MH17. Dat zegt hij tegen ThePostOnline. De pers mocht eerder deze maand foto’s maken in de hangar op vliegbasis Gilze-Rijen. Maar de foto’s gepubliceerd op een Oekraïnse website laten andere beelden zien, onder meer van de reconstructie van de cockpit van de MH17. Ook is er beeld gepubliceerd van wat beweerd wordt munitie is. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zegt bij monde van woordvoerder Wim van der Weegen tegen ThePostOnline over het uitlekken van de foto’s: “Dit was niet de bedoeling.”

Omtzigt:

“Zijn er regels overtreden met het lekken van deze foto’s en zo ja welke?  – Wordt er een onderzoek geopend naar de lekken door de rijksrecherche?  – Welke gevolgen heeft dit voor de samenwerking in het JIT? Welke maatregelen zullen genomen worden om ervoor te zorgen dat er geen schade gedaan wordt aan het onderzoek?”

Fotograaf is ‘One of Ukraine’s friends in the Netherlands’

Journalist Joost Niemöller – die zich al langer bezighoudt met het MH17-dossier – vond de foto’s vandaag op internet. De munitie wijst op een BUK-raket. Volgens de website Censor.net zijn de foto’s gemaakt door:

“One of Ukraine’s friends in the Netherlands, who sincerely supports Ukraine’s struggle for independence and is deeply concerned with killings of thousands of innocent people, was also invited to the tour. This person provided Censor.NET with exclusive images from the hangar and pictures of submunitions of the Buk-M1-2, which are involved in the criminal proceeding.”

cockpit MH17

Op Gilze-Rijen worden de wrakstukken onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie. Begin maart bezochten de nabestaanden de wrakstukken. Daarna kregen Kamerleden een rondleiding en mocht de pers foto’s maken. De cockpit en een deel van de business class gaan weer terug in elkaar gezet worden.

Update 16.18 – OVV: ‘Dit was niet de bedoeling’

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zegt bij monde van woordvoerder Wim van der Weegen tegen ThePostOnline over het uitlekken van de foto’s: “Dit was niet de bedoeling.” Inhoudelijk wil de OVV niet reageren. Ook over de mogelijke BUK-munitie wil Van der Weegen niets zeggen. “We gaan door met het onderzoek volgens de internationaal gemaakte afspraken en uiteindelijk komt er een eindrapport.” Of er ook onderzocht gaat worden hoe de foto’s zijn uitgelekt kan Van der Weegen niets zeggen: “Daar is nog geen besluit over genomen.”

Over de foto boven dit artikel zegt Van der Weegen:

“Deze houten constructie is tijdelijk zodat de onderzoekers de wrakstukken beter kunnen bekijken. De daadwerkelijke reconstructie van het vliegtuig ziet er anders uit.”

 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties