Politiek

Opgestapt VVD-Kamerlid Houwers keert definitief niet terug

16-03-2015 14:56

Oud-Tweede Kamerlid Johan Houwers van de VVD heeft een boete van 4000 euro betaald voor hypotheekfraude. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt. Dat betekent volgens fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat hij niet kan terugkeren in de Kamer. Update 15.46 – Houwers zegt tegen het ANP dat hij nog niets heeft besloten over een mogelijke terugkeer: theoretisch kan hij zijn zetel opeisen, of de VVD dat nou wil of niet.

Eerste opvolger Verheijen

Tegen Houwers was aangifte gedaan door hypotheekverstrekker Aegon en door de Rabobank. Hij verliet om die reden in de zomer van 2013 de Tweede Kamer. Houwers zou de eerste kandidaat zijn om Mark Verheijen op te volgen in de VVD-fractie. Verheijen stapte onlangs op na gedoe over zijn declaratiegedrag als toenmalig gedeputeerde van de provincie Limburg.

Het OM vindt het bewezen dat een door Aegon verstrekte hypotheek op basis van vervalste stukken is verkregen. Ook heeft Houwers volgens het OM een vervalste werkgeversverklaring verstrekt aan een ander, waarmee geprobeerd is een hypotheek te verkrijgen bij de Rabobank.

Zijlstra: Houwers kan niet terugkeren

NRC Handelsblad meldde vorige week dat Houwers overwoog terug te keren. Die kans is nu definitief verkeken, meldt RTL Nieuws‘ Jos Heymans:

Volgende op de lijst om Verheijen op te volgen: Fred Teeven.

Wordt vervolgd.