Politiek

De loze kreten en holle retoriek van duo Denk

17-02-2015 14:00

Met de lancering van hun partij Denk hebben de gewipte PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk minister Asscher een gouden argument in handen gegeven om zijn onderzoek naar Turkse organisaties met nog meer kracht uit te voeren. Het beginselprogramma van Denk laat zien dat dat onderzoek hoognodig is.

Opiniepeilers en de Haagse incrowd doen lacherig over Kuzu en Öztürk, maar de bijna 35.000 voorkeurstemmen die de twee bij de vorige verkiezingen haalden, tonen aan dat ze over een flinke achterban beschikken. Maar wat heeft Denk eigenlijk te bieden? Voornamelijk loze kreten en een holle retoriek. Neem deze slogan van Kuzu: “radicalisering ontstaat enkel en alleen door een uitzichtloos bestaan en werkloosheid” (en heeft uiteraard niets maar dan ook niets met de islam zelf te maken). Een makkelijke en domme uitspraak van een politicus die oproept tot nadenken.

Israël is de boosdoener

Het buitenlands beleid is in de meeste partijprogramma’s een allegaartje van holle kreten als internationale samenwerking, vredesoperaties en de internationale rechtsorde. Dat kan veel simpeler volgens duo Denk. Kuzu en zijn kompaan geven de schuld van alle internationale ellende aan Israël, geheel in overeenstemming met de politiek van hun zetbaas in Ankara. Nederland moet snel de Palestijnse staat erkennen, Palestina moet onder islamitisch bewind komen en dan is er wereldvrede. Denk rept met geen woord over een interreligieuze dialoog, opnieuw in overstemming met Grote Baas Erdogan.

Een ingewijde Turk ziet in de stralende afwezigheid van die dialoog een stoot onder de gordel van de Turks-islamitische geestelijke Gülen-beweging. Die wil juist een interreligieuze dialoog voeren. Fethullah Gülen en zijn aanhangers staan mede daarom op de zwarte lijst van Erdogan, die Gülen kaltstellt door hem een vriend van Israël te noemen.

Het beginselprogramma van Denk kan alleen maar geanalyseerd worden aan de hand van kwesties die níet genoemd worden. Verder hebben alle beloften een dubbele bodem. Scholen moeten verplicht worden Chinees als keuzevak aan te bieden want dat is nuttig in de handel met China. Dat lijkt een goed punt van Kuzu, die echter Arabisch en Turks toevoegt aan de verplichte vakken en dat is natuurlijk handig wat de islamisering betreft.

Islamitische gebedsruimte in Tweede Kamer

Over de islam gesproken: bij Jinek verdedigde Kuzu de woorden ‘moge Allah je straffen’ die hij collega-fractielid Marcouch tijdens de fractievergadering van de PvdA toesnauwde. Volgens Kuzu betekent dat niet veel meer dan godverdomme. Onzin, want als een fractielid ‘godverdomme’ zegt heeft dat niks met het geloof te maken. Hij kan net zo goed ‘shit’ roepen. Maar een gelovige moslim die Allah’s wraak afroept over een broeder, dat is van een andere orde en bijzonder ernstig.

“In Nederland wordt de kerk geacht zich niet te bemoeien met de staat, maar andersom geldt dat ook”, zegt Öztürk tegen verslaggevers van Parool en AD. Mooie woorden op de dag van de lancering van het Denk-beginselprogramma, maar mijn gedachten gaan terug naar de dag toen het tweetal met de PvdA brak. Pas na hun vertrek kwam naar buiten dat de twee in de PvdA-fractie ooit de eis neer hadden gelegd om een kamer in te richten als islamitische gebedsruimte. De PvdA ging niet akkoord, maar vond deze eis nog geen reden om het duo uit de partij te smijten. Schandalig, en enkel en alleen om stemmenverlies te voorkomen.

Als een volksvertegenwoordiger een gebedsruimte verlangt, heeft deze helemaal niets begrepen van zijn rol en taak als medewetgever en nog minder van de scheiding tussen kerk en staat in Nederland. Ik vermoed dat Denk hele andere plannen heeft met Nederland.