Bericht uit Raqqa: ‘Burgemeester Aboutaleb, we willen uw jihadisten hier niet’

26-01-2015 11:38

Abou Ibrahim – blogger van de website Raqqa is Being Slaughtered in Silence – is boos op de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA). De blogger woonde in Raqqa, de ‘hoofdstad’ van Islamitische Staat in Syrië. “Het ontbreekt ons in ons land niet aan doden. Daar hebben we er genoeg van”, zegt hij tegen ThePostOnline. De activist keert zich tegen de buitengewoon veel geprezen burgervader. “Als ons systeem je niet bevalt, dan rot je maar op”, zo beet Aboutaleb jihadisten in spé toe. De burgervader uitte ze niet één enkele keer, niet twee keer, maar meerdere keren en een van de laatste keren stelde hij zelfs voor dat, mocht hij over een fonds beschikken, hij de reis van de reislustige Syriëgangers zou bekostigen. Ook de blogger Abou Mohammed – die nog steeds in Raqqa woont – hekelt Aboutaleb.

Ik vroeg Abou Ibrahim om een wat uitgebreidere reactie en die liet niet lang op zich wachten:

 

“Ik vind dat westerse regeringen het niet moeten toestaan om diegenen die willen gaan vechten in Syrië hun grondgebied te verlaten. Integendeel, ze moeten opgepakt worden en ze moeten geplaatst worden ofwel in inrichtingen voor zwakzinnigen, in ziekenhuizen of in gevangenissen, en hen aan een therapie onderwerpen waarin ze zowel geestelijk als lichamelijk weer tot zichzelf komen want de Syriërs hebben meer dan genoeg doden in hun land door toedoen van zowel de dictatuur van Assad als de terroristische bewegingen die er zijn. Verder is het zo dat het toestaan aan strijders om het westen te verlaten en naar Syrië te gaan om te vechten dat een niet te overzien gevaar inhoudt voor de westerse landen zelf. Dit soort strijders zullen na terugkeer naar hun land terroristische aanvallen uitvoeren. Deze levensgevaarlijke uitstroom, die de toekomst van de wereld serieus kan veranderen, dient met onmiddellijke ingang gestopt te worden.”

 

In Raqqa sterven mensen door Nederlandse jihadisten

Ook Abou Mohammed is als activist verbonden aan Raqqa is Being Slaughtered in Silence, maar waar Abou Ibrahim heeft moeten vluchten naar een ander –gelukkig veilig- land woont Abou Mohammed nog steeds in het Syrische Raqqa, de stad die tegen haar wil tot hoofdstad van Islamitische Staat is uitgeroepen. Zijn woorden spreken boekdelen:

 

“Ik als jonge Syriër en als activist in de Syrische revolutie, wil het woord richten tot de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Hebben Syriërs geen recht op eigen leven zoals andere mensen? Hebben wij het recht niet om in vrijheid en democratie te leven waarvoor onze broeders en zusters en onze mensen hun leven gegeven hebben? Is hij van mening dat het een goede zaak is dat terroristen uit Nederland naar Syrië komen zodat het Nederlandse volk in veiligheid leven kan en Syriërs vermoord worden? Moet het hele Syrische volk sterven zodat de wereld kan zien wat terrorisme kan uitrichten? Is het niet rechtvaardiger dat de regering iedereen die het terrorisme steunt arresteert? Veel Syriërs en vooral de mensen in Raqqa sterven door Nederlandse en in het algemeen Europese immigranten. Ze lijden dagelijks onder hun slechte gedragingen en praktijken.”

 

Een goede politicus luistert naar de noden van elk mens

De woorden van Abou Ibrahim en Abou Mohammed spreken voor zich. Abou Ibrahim en Abou Mohammed zijn beiden moslims, maar spreken Aboutaleb niet aan als moslim maar als mens. Dat maakt hun boodschap des te indringender. Het gaat om een humanitaire kwestie. Niets weerhoudt de Rotterdamse burgervader zijn woorden te relativeren of om te buigen. Een goede politicus luistert naar de noden van elk mens, zelfs al is hij ver weg, en is nooit bang voor voortschrijdend inzicht.

De transcripten van de Arabische teksten van Abou Mohammed en Abou Ibrahim zijn in handen van de ThePostOnline. Abou Ibrahim en Abou Mohammed waren de belangrijkste bronnen van de serie Berichten uit de Islamitische Staat die eerder op ThePostOnline verscheen.