Politiek

Merendeel jonge Turkse Nederlanders staat achter opmars ISIS

11-11-2014 17:56

Met update – Het merendeel van jonge Turkse Nederlanders staat achter de opmars van ISIS: 72 procent. Bij jonge Marokkaanse Nederlanders ligt dat geheel anders: 68 procent van hen staat negatief ten aanzien van de opmars door ISIS in Syrië en Irak. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van FORUM, Instituut voor multiculturele vraagstukken.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) noemt de ruime steun van Turkse jongeren  verontrustend. Dat zei hij dinsdag tegen Nu.nl. Asscher noemt het nieuw dat zo veel Turkse jongeren ISIS lijken te steunen.

“We mogen niet accepteren dat deze jongeren zich op deze manier van de samenleving afkeren.” Hij wil in gesprek gaan met Turkse organisaties en de jongeren zelf.”

Kritiek VVD en PVV

VVD en PVV willen een debat met Asscher over de kwestie. VVD-Kamerlid Malik Azmani noemt de uitkomsten van het onderzoek ‘onacceptabel’:

“Het blijkt maar weer dat multiculturalisme een negatieve invloed heeft op de Nederlandse samenleving, omdat het immigranten de ruimte biedt voor maximaal behoud van de eigen cultuur en daardoor tegelijkertijd alle noodzaak tot integratie remt.”

PVV-leider Geert Wilders zegt in een verklaring:

“Deze cijfers zijn onaanvaardbaar. Onze veiligheid staat op het spel. Sympathie voor terreur mag nooit worden geduld. Deze jongeren horen in ons land niet thuis en moeten snel ophoepelen. Het wordt hoog tijd om Nederland te de-islamiseren.”

Update 20.34 – Moskeeën ‘ontsteld’ over IS-onderzoek

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), een samenwerkingsverband van 380 moskeeën, heeft ‘met ontsteltenis’ kennis genomen van onderzoek onder Turkse en Marokkaanse jongeren onder meer over hoe zij denken over IS en jihadstrijders. Dat meldt het ANP.

Het CMO wil over het onderwerp in gesprek, net als Asscher, maar wijst er wel op dat het om een verkennend onderzoek gaat. Een woordvoerder:

“Er is nader onderzoek nodig, des te meer omdat dit rapport sterk afwijkt van eerdere onderzoeken. Op het eerste gezicht ontbreekt op onderdelen de nuancering.”

Lees ook

Rapport Forum