Doneer aan TPO
 

Ruzie bij Artikel 50: enige lokale fractie splitst zich af

Volgende maand ledenvergadering

Door: , 13:44, 21 oktober 2014

Volgende maand ledenvergadering

Het leek te mooi om waar te zijn: een Nederlandse eurosceptische partij die ernaar streeft dat Nederland uit de Europese Unie stapt. Niet een dictatoriaal geleide partij als de PVV waar niemand inspraak heeft, maar een ledenpartij waarvan iedereen lid kan worden. Artikel 50 deed mee aan de Europese verkiezingen en kondigde aan te gaan samenwerken met de Britse UKIP van Nigel Farage. Sommigen hoopten dat een Nederlandse UKIP was opgestaan.

Maar schijn bedriegt. Artikel 50 kreeg ruim 24.000 stemmen met oud-PVV’er Daniel van der Stoep als lijsttrekker, ruim onvoldoende voor een zetel in het Europees Parlement. Het enige lichtpuntje waren de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart. De partij deed in vier gemeenten mee. Alleen in Weesp was er succes: lijsttrekker Gerton van Unnik behaalde een zetel.

Maar nu is er ruzie. Deze week stapte Van Unnik op. Hij gaat met zijn burgerleden als zelfstandige partij verder: Duurzame StadsBelangen.

Weesp is het zat

Van Unnik vertelt aan ThePostOnline: “We zijn het zat in Weesp.” Artikel 50 is volgens hem trekken aan een dood paard: “Het ontbreekt de landelijke organisatie feitelijk aan alles: de juiste mensen, de juiste instelling, kunde en niet te vergeten de financiën voor scholing en campagnes.”

Van Unnik is getergd door het ontbreken van professionele reflectie: “Een terugblik op de gemeenteraadsverkiezingen, op wat er goed ging en op wat de redenen waren waarom er elders in het land niet beter gescoord is. Vooral ook op wat er allemaal mis ging waardoor we de Europese zetel in Brussel zijn kwijtgeraakt, terwijl Artikel 50 wél de steun had van onze Britse vrienden van UKIP, en GeenStijl en De Dagelijkse Standaard ons best gunstig gezind waren.”

Onaangename verrassing

Van Unnik hekelt ook de cultuur binnen Artikel 50, waar hij altijd pas achteraf van zaken op de hoogte werd gesteld: “Van der Stoep trok op 23 juli plotsklaps de stekker uit het landelijk bestuur, zich beroepend op de statuten en het huishoudelijk reglement.” Maar Van Unnik heeft naar eigen zeggen de statuten van Artikel 50 nog nooit gezien. “Als enige actieve en gekozen tak van deze partij schijnt de Weesper afdeling nog maar net de landelijke ledenvergadering te mogen bijwonen.”

Volgens Van Unnik is er bij Artikel 50 geen sprake van een inhoudelijke richtingenstrijd: “Die strijd heeft niet eens plaats kunnen vinden doordat wij in Weesp buiten alle beslissingen over de toekomst van deze club zijn gehouden.”

Niet zo democratisch

Lammert Dijkstra, interim-voorzitter van Artikel 50 laat aan ThePostOnline weten: “Er zijn zeker zaken gebeurd die niet goed waren. Daniel van der Stoep heeft het bestuur ontbonden en heeft mij gevraagd om als interim-voorzitter een nieuw bestuur te vormen om Artikel 50 nieuw leven in te blazen. Dat was niet democratisch, want Van der Stoep had tot dusver het laatste woord. Het nieuwe bestuur wordt in november aan de leden voorgelegd.”

Dijkstra: “Voor de statuten van Artikel 50 moet je bij Daniel van der Stoep zijn. De leden hebben een nieuwsbrief gehad en zijn persoonlijk uitgenodigd voor de ledenvergadering. Tientallen leden hebben inmiddels gereageerd. Ik heb een interim bestuur samengesteld en dat zijn mensen die bij elkaar passen. Van Unnik mag zich kandideren voor het nieuwe bestuur. Ik ga dit verder niet uitvechten via de media.”

Hoe nu verder?

Van Unnik gaat verder als lokale partij in Weesp, los van Artikel 50. “De afsplitsing maakt geen verschil voor de standpunten waarmee we de gemeenteraadsverkiezingen in gingen.” Van Unnik heeft de ambitie met meerdere lokale partijen in Noord-Holland een gooi te doen naar een zetel bij de provinciale statenverkiezingen van maart 2015. De gesprekken daarvoor lopen nog. Een aansluiting van zijn lokale afdeling bij de nieuwe rechtse partij VNL van Louis Bontes hoort wat hem betreft eveneens tot de mogelijkheden. Of dat realistisch is, is niet bekend.

Hoe gaat het verder met Artikel 50? Een ding is wel zeker: de partij is na haar lijsttrekker, ook haar enige fractie kwijt. Er resteert vooralsnog alleen nog een niet-gekozen interim bestuur.

Tags:
 
 
 

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties