TPOok!

 
Politiek

Rutte wil geen nader onderzoek naar prins Bernhard

Noemt affaire uit 1995 'geschiedenis' - SP wil onderzoek; 'ruikt doofpot'

Met update – Minister-president Mark Rutte voelt niets voor een onderzoek naar de banden tussen prins Bernhard en de inlichtingendiensten. Dat zei hij dinsdagavond tijdens het debat over de begroting van het Koninklijk Huis. Historicus Gerard Aalders zei vorige week tegen ThePostOnline dat Rutte fout zit met beantwoording van Kamervragen van de SP. Bernhard gaf in 1995 opdracht aan de Binnenlandse Veiligheidsdienst om onderzoek te doen naar zijn dossier in handen van de Amerikanen. Aalders weet dat zo zeker omdat hij er als onderzoeker van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) zélf bij was betrokken. Toch wil Rutte er niet verder op ingaan. Hij noemt het ‘geschiedenis’.

Begin april dit jaar schreef de historicus Gerard Aalders in zijn boek Niets was wat het leek dat prins Bernhard in 1995 zélf opdracht aan de BVD heeft gegeven om onderzoek naar zijn eigen dossier in handen van de Amerikanen te laten verrichten. Dat leidde tot Kamervragen die nu – na een half jaar – zijn beantwoord. Minister-president Mark Rutte schreef vorige week donderdag aan de Tweede Kamer:

“Prins Bernhard is in 2004 overleden. De BVD is in 2002 opgevolgd door de AIVD. Wijlen prins Bernhard was geen opdrachtgever van de BVD of andere geheime diensten. De BVD en andere geheime diensten zijn werkzaam geweest binnen de hiervoor geldende wettelijke kaders.”

Update 19.52 – SP-Kamerlid Ronald van Raak is ontstemd. “Ik ruik een doofpot”, zei hij dinsdagavond. De SP wil een onderzoek van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) naar de banden tussen de prins en de inlichtingendiensten.

Update 20.17 – Rutte reageert op Van Raak met een voor een historicus a-typische opmerking:

“Nu is er weer een nieuwe kwestie. Ik denk echt dat er geen belang bij gediend is dit onderzoek te doen.”

Lees ook

Aalders: Wat Rutte zegt over Bernhard klopt niet

Prins Bernhard-gate: Hier heeft Mark Rutte een half jaar over gedaan

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.