TPOok!

 
Politiek

Aalders: Wat Rutte zegt over Bernhard klopt niet

Prins wendde zich wel degelijk direct tot BVD

De mededeling van minister-president Mark Rutte dat prins Bernhard geen opdracht heeft gegeven aan de BVD om onderzoek te doen naar een Amerikaans dossier over hemzelf is ‘volstrekt ongeloofwaardig’. Dat zegt historicus Gerard Aalders tegen ThePostOnline. Bernhard had volgens hem eind oktober 1995 direct contact met vice-admiraal Nico Buis, die een paar dagen later directeur van de BVD werd.

Rutte: Bernhard was geen opdrachtgever

Begin april dit jaar schreef Aalders in zijn boek Niets was wat het leek dat prins Bernhard in 1995 zélf opdracht aan de BVD heeft gegeven om onderzoek naar zijn eigen dossier in handen van de Amerikanen te laten verrichten. Premier Rutte schreef donderdag aan de Tweede Kamer dat Bernhard ‘geen opdrachtgever’ was van de BVD of andere geheime diensten.

Prins wilde inzage documenten over lidmaatschap NSDAP

Bernhard gaf de opdracht volgens Aalders in het najaar van 1995.  Aalders en een collega hadden aangekondigd te zullen publiceren over het lidmaatschap van de prins van de NSDAP, het politiek vehikel van de Duitse rijkskanselier en Führer Adolf Hitler. Het duo had documenten gevonden in Amerikaanse archieven. Aalders heeft op verzoek van ThePostOnline zijn aantekeningen uit die periode opgezocht: “Ik werd eind oktober 1995 gebeld door Dick Engelen, de huishistoricus van de BVD. Hij vertelde mij dat vice-admiraal Nico Buis die, per 1 november directeur van de BVD zou worden, was gebeld door prins Bernhard. Die wilde weten hoe het zat met de documenten die wij in handen hadden.”Aalders werkte toen voor het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD).

Ook RVD en Koninklijk Huisarchief benaderden Aalders

Interim-directeur Peter van Dijk verbood Aalders echter de BVD behulpzaam te zijn. “Mij werd destijds expliciet verboden het geval uit te zoeken omdat Bernhard zich rechtstreeks tot de BVD en niet tot het RIOD had gewend.” Volgens Aalders hadden de prins en de overheid grote interesse in de documenten. “We zijn gebeld door de Rijksvoorlichtingsdienst, ook de toenmalig directeur van het Koninklijk Huisarchief wilde weten hoe het met onze documenten zat.”

SP-Kamerlid Ronald van Raak zal premier Rutte dinsdagmiddag bevragen over de affaire. “Dit heeft de geur van een doofpot en die moet geopend worden”, zei Van Raak eerder tegen ThePostOnline.

Lees ook

Prins Bernhard-gate: Hier heeft Mark Rutte een half jaar over gedaan

Prins Bernhard gaf vaker zelf opdracht aan veiligheidsdiensten

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.