Doneer aan TPO
 

Prins Bernhard-gate: Hier heeft Mark Rutte een half jaar over gedaan

Rutte: Prins gaf zelf geen opdracht aan de BVD - SP: Dit ruikt naar doofpot

Door: , 17:47, 02 oktober 2014

Rutte: Prins gaf zelf geen opdracht aan de BVD - SP: Dit ruikt naar doofpot

Met updates – Begin april dit jaar schreef de historicus Gerard Aalders in zijn boek Niets was wat het leek dat prins Bernhard in 1995 zélf opdracht aan de BVD heeft gegeven om onderzoek naar zijn eigen dossier in handen van de Amerikanen te laten verrichten. Dat leidde tot Kamervragen die nu – na een half jaar – zijn beantwoord. Minister-president Mark Rutte schrijft donderdag aan de Tweede Kamer:

“Prins Bernhard is in 2004 overleden. De BVD is in 2002 opgevolgd door de AIVD. Wijlen prins Bernhard was geen opdrachtgever van de BVD of andere geheime diensten. De BVD en andere geheime diensten zijn werkzaam geweest binnen de hiervoor geldende wettelijke kaders.”

Update 18.41 – SP: Dit heeft de geur van een doofpot

SP-Kamerlid Ronald van Raak die de kwestie op de agenda zette reageert verontwaardigd op de beantwoording van Rutte. Tegen ThePostOnline zegt hij:

“De premier weigert systematisch schriftelijke vragen over deze affaire te beantwoorden. Bij de behandeling van de begroting zal hij niet kunnen duiken. Dit heeft de geur van een doofpot en die moet geopend worden.”

De Tweede Kamer debatteert volgende week met Rutte over de begroting van het Koninklijk Huis. Van Raak zal de kwestie dan aan de orde stellen.

SP wilde onderzoek

SP-Kamerlid Ronald van Raak had om opheldering gevraagd aan Rutte. Ook wilde hij dat Rutte de Commissie voor Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) zou vragen een onderzoek te doen naar de contacten tussen prins Bernhard en de Nederlandse veiligheidsdiensten. Rutte schrijft dat de Kamer eerde rom een dergelijk onderzoek vroeg en dat daar geen meerderheid voor te vinden was.

Update 18.12 – Aalders: ‘Dit is schandalig van Rutte’

Aalders laat in een reactie aan ThePostOnline weten:

“Het is werkelijk schandalig hoe Rutte een lid van de Tweede Kamer met een enorme kluit het riet probeert in te sturen. Hij gaat domweg niet op de vraag in ; hij weigert in feite gewoon hem te beantwoorden. Dat is overigens de standaardtechniek als het om prins Bernhard gaat. Kamervragen van D66 over de Lockheed-affaire (naar aanleiding van mijn boek over dat onderwerp) deed hij op dezelfde manier af. Gewoon geen antwoord geven of antwoorden niet kant noch wal raken. Het is bizar dat de premier zo met Kamervragen omspringt, maar en zou al even bizar zijn als Kamerleden daarmee genoegen nemen. Niet loslaten!”

Lidmaatschap NSDAP

Bernhard gaf de opdracht volgens Aalders in het najaar van 1995.  Aalders en een collega hadden aangekondigd te zullen publiceren over het lidmaatschap van de prins van de NSDAP, het politiek vehikel van de Duitse rijkskanselier en Führer Adolf Hitler. Het duo had documenten gevonden in Amerikaanse archieven. Bernhard heeft vervolgens kopieën van de bewuste documenten via de directie opgevraagd bij het RIOD. Hij maakte zich daarna zorgen over een code – ‘Symbol 3’ – in de Amerikaanse documenten die zijn lidmaatschap bevestigden.

Aalders schrijft in zijn boek:

“Hij belde de BVD  om dat voor hem  uit te  zoeken. De dienst had  geen  flauw idee, wendde zich in arren moede tot het RIOD en kwam zo weer bij  mij terecht. ‘Symbol 3’ bleek een (Amerikaanse)  archiefcode  te  zijn.”

Lees ook

Prins Bernhard gaf vaker zelf opdracht aan veiligheidsdiensten

Het is weer zover: Rutte schiet in prins Bernhard-kramp

Dit bericht wordt aangevuld

 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace