Haagse grabbelton

‘Opa Opstelten’ opnieuw in de fout?

12-09-2014 15:17

Met update – Opeens is de leeftijd van minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) in het geding. Na een haperend optreden vorige week  vraagt men zich af: hoe scherp is de oude brombeer nog? SP-Justitieman Michiel van Nispen viel vanmorgen iets opmerkelijks op toen Opstelten de pers te woord stond over het al dan niet verbieden van IS.

Minister vergist zich

Opstelten zei namelijk dat Nederland de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) niet kan verbieden op de manier waarop Duitsland dat van plan is. Wel kan IS door de rechter verboden worden op aandringen van het Openbaar Ministerie. Maar dat klopt niet, zegt Van Nispen tegen ThePostOnline. Eind vorige maand schreef Opstelten namelijk aan de Kamer dat IS al verboden ís.

Leest u even mee?

“Het Openbaar Ministerie (OM) heeft mij bericht dat het medio augustus het landelijke standpunt ten aanzien van de strafbaarheid van symbolen, vlaggen en andere uitingsvormen nader heeft bepaald. Daarbij is rekening gehouden met de meest recente ontwikkelingen nadat lokaal reeds eerder beleid was afgestemd. Het standpunt houdt in dat nu IS (voorheen ISIS/ISIL) en Hamas (door de EU en de VN) verboden, terroristische organisaties zijn die tot doel hebben geweld te plegen tegen bepaalde bevolkingsgroepen, het in het openbaar tonen van deze vlaggen van deze organisaties naar het oordeel van het Openbaar Ministerie strafbaarheid oplevert, op grond van artikel 137d en 137c Wetboek van Strafrecht. Tegen het dragen van deze vlaggen zal dan ook worden opgetreden.”

‘Ongelukkig optreden van Opstelten’

Van Nispen vindt het maar een vreemde zaak, zegt hij:

“Dit is een ongelukkig optreden van minister Opstelten, het is vreemd dat hij niet benoemt dat IS al een verboden organisatie is. Op grond van nationaal en internationaal recht. Ik vind dat knullig.  Ook vind ik dat hij zijn eigen antwoorden aan de Kamer voortaan beter moet lezen.”

Wordt vervolgd.

Update – Opstelten herstelt zich.