Politiek

Eurocommissaris Malmström: islamitische terreur schuld van populisme

18-06-2014 14:19

Volgens Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström worden aanslagen door terugkerende Syrië-gangers “aanvaardbaar gemaakt” door het in Europa groeiende populisme en nationalisme.

Dit populisme is misschien “niet direct verantwoordelijk voor terroristische aanslagen, ze leveren wel de zuurstof en de toenemende aanvaarding van extreme opvattingen, die een kweekvijver voor geweld vormen”, aldus de eurocommissaris in een speech afgelopen dinsdag. 

Ook meldt de commissaris in haar speech dat “we niet in staat zullen zijn gewelddadig extremisme te bestrijden, als we niet de propaganda weerleggen van hen die er extreme, xenofobe en racistische opvattingen op na houden”.

Malmström erkent wel dat Europese burgers naar Syrië afreizen om voor de jihad te gaan vechten en dat sommigen met slechte bedoelingen zullen terugkeren. Maar dat zijn er slechts “enkelen”.

Om extremisme en het ronselen voor terroristische organisaties tegen te gaan wil Malmström “in dialoog” gaan met de grote IT- en internetbedrijven. De propaganda die via internet en social media wordt verspreid is haar een doorn in het oog.

Zij benadrukt weliswaar dat “illegale dingen offline halen niet de oplossing is”, en dat veel van de propaganda niet eens illegaal is, maar toch wil ze kijken “welke andere manieren we kunnen vinden om terorristische online propaganda te bestrijden”.

Het wordt uit de tekst niet geheel duidelijk of daarmee ook die ‘gevaarlijke’ en ‘islamtische terreur voedende’ nationalistische en populistische propaganda wordt bedoeld.