Politiek

Arnoud van Doorn gaat plooien gladstrijken in Saoedi-Arabië

22-05-2014 12:25

Belangrijke ontwikkeling in de internationale diplomatie: het voor drugsdealen aan minderjarigen veroordeelde oud-Haagse raadslid Arnoud van Doorn gaat een poging wagen ‘de plooien glad te strijken’ tussen Nederland en Saoedi-Arabië. Dat zegt hij tegen Omroep West en de Volkskrant. Hij vertrekt vrijdag naar het land voor ‘zaken’.

Volgens de zakenman-diplomaat zou de anti-islamsticker van PVV-leider Geert Wilders niet de enige reden zijn voor een boycot. “Al wil de overheid dat doen voorkomen.” Volgens Van Doorn is een boycot eerder ‘een laatste druppel en is het voor Saudi-Arabië twee voor twaalf’. Van Doorn wil niet zeggen wat hij precies gaat doen: “Achter de schermen kan je meer bereiken dan in de openbaarheid.”

Volgens Van Doorn groeit In Saudi-Arabië de irritatie over Nederland en andere Europese landen. Hij zegt dat te hebben gehoord tijdens verschillende gesprekken met Saudische burgers, regeringsfunctionarissen en leden van de koninklijke familie.

Kamp bezorgd…

Bedrijven merken al iets van het dreigement van Saudi-Arabië om geen zaken te doen met Nederlandse bedrijven. Dat liet minister van Economische ZakenHenk Kamp (VVD) woensdag weten in Nieuwsuur. Ondernemingen zijn soms al maandenlang bezig met contracten en merken volgens hem dat er ‘hick ups’ zijn en dat afspraken niet doorgaan. Ze maken zich daar ongerust over, aldus Kamp.

…maar status boycot onduidelijk

Op de vraag of er al echt sprake is van een boycot, zei hij dat ‘we dat soort dingen niet expliciet willen maken’. Als het zo ver is, dan is het zover maar we hopen dat we zodanig aan de Saoediërs kunnen duidelijk maken dat de Nederlandse regering en de bedrijven niets met de actie van Geert Wilders te maken hebben, aldus Kamp. Als contracten niet doorgaan, kan dat volgens hem voor duizenden banen gevolgen hebben.