Doneer aan TPO
 

Boter op het hoofd van Geert Wilders en van Saoedi-Arabië

Wilders en de salafi moslims lijken sprekend op elkaar

Door: , 15:03, 19 mei 2014

Wilders en de salafi moslims lijken sprekend op elkaar

Het is volkomen begrijpelijk dat het Koninkrijk Saoedi-Arabië zich beledigd voelt door de tekst op de alternatieve Saoedische vlag die Geert Wilders onlangs in stickervorm presenteerde: “De islam is een leugen; Mohammed een crimineel en de Koran gif”. Let op: er staat in het Arabisch niet het vergoelijkende ‘boef’ zoals veel Nederlandstalige media willen doen geloven. Er staat ‘crimineel’. Voor elke moslim is deze vlag beledigend. Zonder meer. Het koninkrijk kondigde deze dagen sancties tegen Nederland aan en opeens werd iedereen weer wakker.

Waarom nu?

Maar er zijn vragen. De sticker werd al veel eerder gelanceerd, in november van het vorig jaar, en ook toen hoorden we weliswaar gemurmel in het Midden-Oosten, maar was er geen sprake van een dergelijke formele en dreigende reactie. Had het Saoedische Ministerie van Buitenlandse Zaken soms gedacht de PVV van Wilders een hak te kunnen zetten door net voor de Europese Verkiezingen met dit dreigement te komen? Dat heel Nederland zich rotschrikt en nu niet meer op de PVV stemt? Dan heb je er toch weinig van begrepen. De machthebbers van Saoedi-Arabie, zelf experts in het martelaarschap, zouden toch moeten weten dat dat koren op dezelfde martelaarsmolen van de PVV is? Slecht getimed dus.

Minister Timmermans bemoeit zich ermee

De zaak kreeg echter zijn eigen dynamiek, er werd tot in het programma Buitenhof over gesproken. Een hoge ambtenaar van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken gaat naar Riad om de plooien glad te strijken en als dat allemaal niet lukt, dan gaat Frans Timmermans zelf naar de Saoedische hoofdstad om uit te leggen dat het ontwerpen en presenteren van zo’n alternatieve vlag nu eenmaal hoort bij een democratie waar de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat en dat de Nederlandse regering niet aanspreekbaar is op dit punt.

Het zal allemaal weinig uithalen in het kernland van de islam. Een belediging tot in de kern van je ziel poets je niet weg met zalvende woorden over democratie en vrijheid van het woord.

Als Timmermans er toch is…

Maar als de minister toch in het steenrijke land is, dan kan hij wel een andere zaak aan de orde stellen. Zo heeft het land afgelopen jaar meer dan een miljoen buitenlandse werknemers het land uitgeknikkerd. Het gaat hier om Somaliërs, Ethiopiërs en mensen afkomstig van diverse Aziatische landen. De regels voor migratiearbeid werden aangescherpt en personen die niet voldeden aan de nieuwe regels werden zonder pardon geïnterneerd en op het vliegtuig gezet, soms zelfs kinderen zonder enige begeleiding. Migranten waren al rechteloos in het land, en even rechteloos werden ze het land uit gestuurd. Het is onvoorstelbaar dat we de westerse regeringen daar niet of nauwelijks over gehoord hebben. Daar waar in Nederland nu moord en brand geschreeuwd wordt over de te verwachten 65,000 asielzoekers dit jaar, bleef het doodstil toen meer dan een miljoen mensen Saoedi-Arabië uit werden gezet.

Sticker Wilders

Riad en Hazeldonk

En zou het een geen verband houden met het ander? Zou het niet zomaar zo kunnen zijn dat die uitgezette werknemers, die terugkeerden naar het toch al berooide Afrika, in handen zijn gekomen van mensensmokkelaars, en dat ze met het geld dat ze toch nog mee hebben kunnen nemen uit Saoedi-Arabië hun reis naar Hazeldonk hebben betaald?

En zo is de cirkel weer rond. De Saoedis zijn terecht boos over de vlag, maar met hun meedogenloze migrantenbeleid hebben ze indirect bijgedragen aan de totaal uit de hand lopende situatie van asielzoekers in Europa en zo impliciet de rechtvaardiging versterkt die Geert Wilders deed besluiten de alternatieve Saoedische vlag te ontwerpen.

Je kunt je afvragen wat erger is: de spot drijven met een religie, of mensen massaal en rechteloos op het vliegtuig zetten. De vraag stellen is hem beantwoorden. Maar beide partijen hebben boter op hun hoofd: Wilders gaat het echt niet om een islamloos Nederland, het gaat hem om een moslimloos Nederland. Saoedi-Arabië loopt te hoop op een uit de hand gelopen stickeractietje, maar ontneemt tegelijkertijd enorme hoeveelheden mensen hun economische bestaan.

Two of a kind

Ik heb het wel eens eerder gezegd: Wilders en de salafi Moslims, zoals die uit Saoedi-Arabië, lijken sprekend op elkaar. De Saoedis deinzen niet terug voor massale deportaties van mensen. Zou Wilders zijn politieke programma in Europa in beleid omzetten, dan kunnen we op termijn ook verwachten dat moslims met vliegtuigladingen tegelijk het continent van het Avondland worden uitgezet. Beide zijn aanhangers van een rücksichtsloze ideologie, die, bij uitvoering, een recept is voor grote maatschappelijke ellende.

 
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace