Politiek

Rechter geeft Opstelten tik op de vingers

08-05-2014 16:28

De rechtbank Gelderland heeft een inval van de politie in een bedrijfspand waarin een hennepkwekerij was gevestigd als onrechtmatig verklaard. De politie deed de inval na een anonieme tip. Volgens de rechter was die ene tip onvoldoende reden om de inval te doen. De verdachte wietkweker is vervolgens vrijgesproken. De Gelderse rechter is niet te spreken over het handelen van de politie. Volgens de rechter gebeurt het vaker dat de politie op basis van gebrekkige informatie invallen doet. Dit oprekken van de wet noemt de rechter ‘onaanvaardbaar’.

In de uitspraak staat:

“Ambtshalve is het de rechtbank echter bekend dat een vergelijkbare gang van zaken zich steeds vaker voordoet en dat op basis van slechts één, soms anonieme, informatiebron over een hennepkwekerij, die niet of niet serieus wordt gecontroleerd en geverifieerd, een pand wordt betreden en de bewoner zulks maar heeft te dulden. Dit impliceert een steeds verder gaande oprekking van wettelijk genormeerde bevoegdheden, die de rechtbank onaanvaardbaar acht.”

Rechtbank: politie deed te weinig onderzoek

De politie kreeg de anonieme tip over de wietkwekerij in Nijmegen via een energiebedrijf. Er zou sprake zijn van opvallend energieverbruik. Ook zou er in januari 2010 ‘geoogst’ worden. Volgens de rechtbank was er echter geen sprake van dat opvallende energieverbruik. In het pand zat namelijk ook een cateringbedrijf wat het hogere verbruik verklaarde. Ook heeft de verdachte geen toestemming aan de politie gegeven het pand te betreden. De rechtbank vond die ene tip te mager, helemaal omdat de politie geen nader onderzoek heeft gedaan voordat ze het pand binnenvielen. Uit het vonnis dat donderdag gepubliceerd werd blijkt dat de verdachte – waar ook een vuurwapen werd aangetroffen – op alle punten is vrijgesproken.

Aanpak hennepteelt ‘topprioriteit’ voor Kabinet

De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is volgens minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie ‘topprioriteit’ voor dit kabinet. Het ministerie zet in op een geïntegreerde aanpak, waarbij politie, Belastingdienst, gemeentebestuur, woningcorporaties en energiemaatschappijen samenwerken.  Het aantal grootschalige onderzoeken naar georganiseerde hennepteelt laat ook een stijgende lijn zien: van 46 in 2009 naar 75 in 2012.

Lees ook

De uitspraak van de rechter