Doneer aan TPO
 

SP wil onderzoek over relatie prins Bernhard en geheime diensten

Rutte moet opheldering geven

Door: , 15:01, 03 april 2014

Rutte moet opheldering geven

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzoek gaat doen naar de de relatie tussen prins Bernhard en de geheime diensten. Dat zegt Van Raak tegen ThePostOnline. Aanleiding is de onthulling van historicus Gerard Aalders dat prins Bernhard in 1995 opdracht heeft gegeven aan de BVD – later de AIVD – om onderzoek te doen naar bewijzen dat hij lid is geweest van de NSDAP.

Van Raak tegen ThePostOnline:

“Het is heel vreemd dat prins Bernhard aan de Nederlandse geheime dienst vraagt wat er over hem staat in Amerikaanse dossiers. En het is nog opmerkelijker dat de geheime dienst dan aan zo’n verzoek beantwoordt.”

Was Wim Kok op de hoogte?

Van Raak wil daarnaast van minister-president Mark Rutte weten welke opdrachten of suggesties Bernhard nog meer heeft gegeven aan de BVD of aan andere geheime diensten. Ook wil Van Raak weten of toenmalig premier Wim Kok op de hoogte was van de opdracht van de prins.

D66 wilde eerder ook onderzoek

Tijdens het debat in december over de kwestie Edwin de Roy van Zuydewijn pleitte D66-leider Alexander Pechtold ook voor een onderzoek naar de contacten tussen prins Bernhard en de inlichtingendiensten. Een Kamermeerderheid voelde daar echter niet voor.

Bernhard wilde opheldering over NSDAP-informatie

Een kleine vijf jaar voordat hij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) met klem verzocht om een onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn, vroeg hij de BVD opheldering over zijn eigen dossier dat de Amerikanen over hem in handen hadden. Dat schrijft Gerard Aalders in zijn boek Niets was wat het leek, dat vandaag uitkomt. Aalders weet dat omdat de opdracht aan de geheime dienst op zijn bureau terechtkwam in de tijd dat hij werkzaam was voor het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD, tegenwoordig NIOD). Bernhard gaf de opdracht in het najaar van 1995.

Lees ook

Prins Bernhard gaf vaker zelf opdracht aan veiligheidsdiensten

 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace