Doneer aan TPO
 

Interview – SP-lijsttrekker in Europa Dennis de Jong

'We gaan weer terug naar waar Europa voor bedoeld is: samenwerking'

Door: , 13:01, 15 maart 2014

'We gaan weer terug naar waar Europa voor bedoeld is: samenwerking'

Nog zestig dagen voor de Europese verkiezingen. Een gesprek met Dennis de Jong, EU-lijsttrekker van de SP. “Mensen zien in dat we moeten stemmen op partijen die voor hervormingen zijn. Over 10 jaar bestaan de instituten niet meer en heeft ook de heer van Rompuy geen baan meer. We gaan weer terug naar waar Europa voor bedoeld is: Samenwerking.”

Waarom bent u begonnen in de politiek?

“Ik ben mijn hele leven maatschappelijk erg betrokken geweest en ik zocht altijd naar de beste manier om iets voor elkaar te krijgen. En toen was daar ineens Irak en de Economische crisis. En overal, vooral lokaal, ontstond steeds meer activisme. Op een gegeven moment was ik in Groningen in een café waar een groep tophoppers waren die uit Genua terugkwamen. Ik had dat al heel lang niet meer gehoord en daar wilde ik wel aansluiting bij hebben. Zo ben ik uiteindelijk bij de SP gekomen en daar ben ik tot op de dag van vandaag ontzettend blij mee. Bij de SP spreken we namelijk de echte mensen. We zijn geen carrière dieren die alleen maar op mooie baantjes azen. We zijn een vriendenclub, de SP is een warm bad. Uiteindelijk werd ik gevraagd om lijsttrekker te worden voor de Europese Verkiezingen en dat was natuurlijk geweldig, dat lag mij enorm en het heeft me de afgelopen 5 jaar niet teleurgesteld.

De SP heeft een duidelijk verhaal en we vinden dat er meer macht terug moet naar de Tweede Kamer. Net zoals Cameron dat wil, moeten we ook over Nederland gaan heronderhandelen. Op sommige terreinen willen we kunnen zeggen: ‘Wij doen hier niet aan mee’. Dat is de kern van onze boodschap, en als we dan toch gaan praten dan zeggen we: De Europese Commissie in zijn huidige vorm, daar zien wij geen plaats meer voor.”

Maar hoe gaat dat er dan uit zien?

“Nou de Minister kan dan een wetsvoorstel indienen bij de raad van ministers of een Europarlementariër bereidt in het Europees Parlement een wet voor. Net zoals we dat in Nederland doen. De macht blijft dan veel minder in Europa zitten want een Minister of Europarlementariër spreekt vanuit nationale ervaring. We willen weer zelf aan de knoppen kunnen zitten zodat we in Europa kunnen doen waarvoor Europa bestemd is, namelijk samenwerken.”

Maar dat wil toch iedereen, samenwerken?

“Alle andere partijen zijn, linksom of rechtsom, op weg naar een federaal Europa. Behalve dan de PVV, die wil er gewoon uit stappen. De PVV is ‘Eurofoob’ en neemt daarbij onverantwoorde risico´s voor gewone mensen. . Uit de EU stappen werkt niet voor onze economie en zover wil de SP niet gaan. Wat de middenpartijen betreft, is het aandoenlijk om te zien dat ze nu ineens heel kritisch op Europa zijn. Ze hebben allemaal lijstjes met dingen die minder moeten, nou het stelt allemaal geen ene moer voor. Want wanneer het dan over hoofdzaken gaat, als je bijvoorbeeld vraagt of ze voor afschaffing van het economisch bestuur en flexibel toepassen van de 3% norm zijn, dan krijgen ze het allemaal benauwd. Dan zeggen ze: ‘Nee nee dit is toch wel belangrijk.’ De komende verkiezingen zullen een afstraffing worden voor deze onduidelijkheid.”

Dan heb ik nu 2 quotes van u, die ik u graag voor wil leggen:

‘Europa moet de komende 5 jaar het goede voorbeeld geven in respect naar homo’s en lesbiennes. De conservatieve anti-choice lobby breidt zich uit en wij moeten er voor zorgen dat de rechten van deze mensen gewaarborgd blijven.’

Wat kunnen we de komende vijf jaar verwachten?

“Er ligt al heel lang een wetsvoorstel dat discriminatie ook buiten je werkomgeving niet getolereerd mag worden. En dit is nu typisch zo’n voorbeeld waarin je vooruitgang kan boeken wanneer je de macht terug geeft aan de nationale parlementen. Laat de parlementen die er nog niet klaar voor zijn hier dan maar niet aan mee doen. Daar zullen we met zijn alleen wel aan moeten wennen hoor, maar dat geeft niet. Dat ouderwetse ‘alle 28 lidstaten moeten hetzelfde doen’ geldt niet meer. Dat was leuk toen we nog maar 6 of 8 lidstaten hadden in de EU maar het is niet meer van deze tijd. Invoeren in de landen die er open voor staan, en dan zien de rest van de landen vanzelf dat het werkt. Uiteindelijk zijn daar ook pressiegroepen en actiegroepen die eisen gaan stellen. En dan komt het tenminste vanuit de bevolking. We moeten dit soort zaken niet enkel van bovenaf willen opleggen.”

‘De SP wil dat onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord met de VS gestaakt worden. We doen geen concessies op veiligheidsvoorschriften.’ 

Maar de VS heeft toch veel betere regels qua veiligheid? Dan zouden we daar toch op vooruit gaan?

“Dit moet je globaler zien. Mensen beseffen volgens mij niet wat hier gebeurt. Er wordt een stiekem akkoord gesloten waardoor we straks iedere wijziging ook met de VS moeten afstemmen. Europa is al een eenheidsworst, daar hoeft niet ook de VS nog bij.”

Maar het vrijhandelsakkoord biedt ook heel veel voordelen voor Nederland toch?

“Ja dat klopt, maar in plaats van te mikken op één interne markt met de VS, kun je ook onderhandelen per onderwerp. We zien dat de Amerikanen weinig Europese bedrijven een eerlijke kans geven bij openbare aanbestedingen, dat kunnen we bespreken. De Amerikanen hebben problemen met ons landbouwbeleid en ook daar kunnen we over spreken. Zo gingen internationale onderhandelingen eigenlijk altijd: ieder brengt wat in, doet wat concessies en daarna heb je een akkoord. Iedere burger kan dit soort onderhandelingen veel beter volgen dan wat er nu gebeurt.”

Waarom blijft Europa onmisbaar voor Nederland?

“We hebben grote multinationale bedrijven, er zijn internationale financiële instellingen die wereldwijd georganiseerd zijn. Dat soort instanties hebben macht, heel veel macht. Zeker over een land als Nederland wanneer dat alleen staat. Je wordt dan uitgespeeld want deze bedrijven gaan allemaal eisen stellen aan Nederland. Lonen moeten omlaag, sociale premies moeten omlaag, en je kunt daar moeilijk tegen ingaan want Nederland is sterk afhankelijk van haar export. De Europese Unie vertegenwoordigt een markt van 500 miljoen mensen, daar kan een groot bedrijf niet omheen en dus heeft Nederland hiermee meer slagkracht dan als het alleen staat. In de EU worden nog teveel zaken geregeld om het internationale bedrijfsleven te plezieren, maar er zijn ook regels waar bedrijven misschien niet zo blij mee zijn, bijvoorbeeld maatregelen om de CO2 uitstoot terug te dringen. Maar wij vinden dat met zijn allen belangrijk en dan heb je met de EU meer power om iets af te dwingen.”

Hoe ziet Europa er over 10 jaar uit?

“Als we zo doorgaan dan denk ik niet dat we over 10 jaar nog een vredig Europa hebben. Wanneer de helft van de jongeren werkloos is, heb je te maken met een tikkende tijdbom. We zien in Griekenland al een soort nazi fascistische partij opkomen en dat leidt uiteindelijk tot geweld. Ik denk dat het zover niet komt. Mensen zien in dat we moeten stemmen op partijen die voor hervormingen zijn. Over 10 jaar bestaan de instituten niet meer en heeft ook de heer van Rompuy geen baan meer. We gaan weer terug naar waar Europa voor bedoeld is: Samenwerking.”

En gaan we dan nog naar Straatsburg?

“Nou, ik mag toch hopen van niet. Dat is echt wel binnen 10 jaar opgelost!”

Dit interview verscheen eerder op EU Know How.eu

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace