Doneer aan TPO
 

IRT-affaire – Hield Teeven drugscrimineel Cees ‘Puk’ H. uit de wind?

Panorama en Nieuwsuur stuiten op 'witwas-operatie'

Door: , 21:35, 11 maart 2014

Panorama en Nieuwsuur stuiten op 'witwas-operatie'

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) heeft in de IRT-affaire een dubieuze rol gespeeld. Dat melden Nieuwsuur en Panorama die stukken in handen hebben waaruit blijkt dat Teeven als officier van Justitie drugshandelaar Cees ‘Puk’ H. in 2000 uit de wind heeft gehouden. Volgens hoogleraren belastingrecht Jaap Zwemmer en Guido de Bont komt dit neer op een witwasoperatie.

TeevenIn het Octopus-onderzoek speelde H. samen met onder anderen Johan V., alias de Hakkelaar, een hoofdrol. Terwijl die laatste de maximale straf kreeg – zes jaar – en een boete van 200 miljoen euro, kwam Cees H. er zonder kleerscheuren vanaf. Hij werd in eerste instantie aangeslagen voor de 500 miljoen gulden die hij met drugstransporten zou hebben verdiend. Na bemiddeling van Fred Teeven werd die schuld hem – op 750.000 gulden na – kwijtgescholden. Maar dat was niet het enige: er was beslag gelegd op een bedrag van ruim 6 miljoen gulden op een rekening van Cees H. in Luxemburg. Dat was ‘fiscaal bevroren’. In het kader van de deal met Teeven werd niet alleen het beslag opgeheven, maar werd het hele bedrag via een constructie teruggesluisd naar Cees H. Hij hoefde er geen belasting over te betalen.

Advocaat wilde niet meedoen met ‘witwas-operatie

‘Het geld werd via het ministerie op een Haarlemse rekening van een handlanger van Cees H. gestort. Advocaat Jan-Hein Kuijpers, die net begonnen was bij het Utrechtse advocatenkantoor Doedens en deze deal rondmaakte, zegt tegen Panorama dat hij het niet verantwoord vond het geld op de derdenrekening van zijn advocatenkantoor gestort te krijgen, uit angst te kunnen worden beticht van betrokkenheid bij witwassen, ook al was het dan met goedkeuring van de staat.

In een reactie wijst minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) erop dat de OM-top destijds met de deal heeft ingestemd. De overeenkomst was volgens Opstelten in lijn met toen geldende wet- en regelgeving. Teeven wilde in Nieuwsuur niet op de zaak ingaan, omdat die onder verantwoordelijkheid van de minister valt.

Lees ook

Panorama – Moet Fred Teeven hangen?

Nieuwsuur – Geheime witwasdeal Teeven en crimineel

 
Tags: ,
 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace