Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Stabiele periode zonder verschuivingen

02-03-2014 09:45

Ook vandaag zien we in de peiling (pdf) geen verschuivingen in politieke voorkeur. We zitten klaarblijkelijke in een periode waarde opvattingen van de kiezers weinig veranderen.

peiling-2-maart

Bij het vergelijken van de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen en Gemeenteraadsverkiezingen is het van groot belang te beseffen dat de landelijke partijen niet overal meedoen bij Gemeenteraadsverkiezingen (en de PVV vrijwel helemaal niet), er steeds meer lokale partijen zijn en de opkomst erg verschilt. De peiling van vandaag kan dan ook niet gezien worden als een voorspelling van de uitslag van 19 maart.

Moet illegaliteit strafbaar zijn?

Het onderwerp “strafbaarheid illegaliteit”  is wel een splijtzwam. De opstelling van Arie Slob laat het grote verschil zien in opvattingen over dit onderwerp tussen kiezers van VVD en PvdA. Van alle Nederlanders is 54 procent voor de invoering ervan. Van de kiezers van de VVD is dat 85 procent en van de PvdA 31 procent.  Van de ChristenUnie is dat 21 procent.

42 procent van de Nederlanders vinden de aanpak van Arie Slob, om de steun aan het kabinet in te trekken als de wet op de strafbaarheidstelling wordt ingediend, de juiste is. Van zijn eigen aanhang is dat 81 procent, van de PvdA-kiezers 53 procent en van de VVD-kiezers is dat 15 procent.

Opmerkelijk is dat terwijl de PVV-kiezers voor 92 procent vinden dat de strafbaarheidsstelling moet worden ingevoerd, 35 procent vindt dat de aanpak van Arie Slob de juiste is (dat zal samenhangen met hun hoop dat het kabinet hierdoor kan vallen). 60 procent van de kiezers achten het een nederlaag voor de VVD als deze strafbaarheidsstelling er niet door komt.

“Roemer wint PenW debat”

Het debat van Pauw & Witteman is gewonnen door Roemer. Met name omdat de PVV kiezers hem relatief vaak noemden en hij het onder de PvdA-kiezers uit 2012 beter deed dan Samsom. Pechtold eindigde als tweede.

Ten slotte blijken de kiezers verdeeld te denken over het al dan niet vervangen van de verhoging van de accijns door het verhogen van de motorrijtuigenbelasting.  Daar zijn de verschillen naar politieke partij minder groot.