Politiek

SP, D66, VVD: Amsterdamse PvdA liegt in Stemwijzer

21-02-2014 11:36

Met update – De Amsterdamse PvdA voert campagne op valse gronden. Dat ontdekten SP, D66 en VVD. In de Amsterdamse Stemwijzer staat dat de sociaal-democraten niét vinden dat er minder sociale huurwoningen moeten komen. Volgens de drie partijen klopt dat niet. SP, D66 en VVD hebben nu een brief gestuurd aan ProDemos, de maker van de Stemwijzer.

De Amsterdamse PvdA heeft de afgelopen jaren ingestemd met verkoop van een fors aantal sociale huurwoningen. Ook zijn bij nieuwbouwprojecten minder dan gemiddeld in de stad sociale huurwoningen teruggekomen. Daarnaast heeft de PvdA tegen voorstellen gestemd die stelden dat er gestopt moest worden met de verkoop van sociale huurwoningen.

Een eerlijke campagne

Volgens het verkiezingsprogramma van de hoofdstedelijke PvdA moet er ‘voorzichtig’ omgegaan worden met de verkoop van sociale huurwoningen (pagina 11). SP, D66 en VVD schrijven vervolgens: “Wanneer wij stellen terughoudend om te gaan met het eten van ongezond voedsel, betekent dat niet dat wij helemaal geen ongezond voedsel meer eten. Al met al kan niet gesteld worden dat de PvdA met deze plannen de claim dat er niet minder sociale huurwoningen mogen komen, kan hardmaken.”

Het trio vindt de Stemwijzer niet zaligmakend maar kan ‘veel Amsterdammers helpen bij het maken van hun keuze en bij het vergelijken van de standpunten van diverse partijen. Voorwaarde daarvoor is wel dat partijen hun uiterste best doen om naar waarheid door te geven waar zij voor staan. “We denken misschien anders over de inhoud, maar we hechten allemaal wel aan een eerlijke campagne,” sluiten de drie hun brief af.

PvdA bestrijdt bedrog

Update 12.31 – De hoofdstedelijke PvdA schrijft in een reactie dat de drie partijen ten onrechte suggereren dat de PvdA een foutief antwoord in de Stemwijzer geeft over het aantal sociale huurwoningen in de stad.

“In ons verkiezingsprogramma staat dat we onze gemaakte afspraken over de huizenmarkt nakomen. Daar hoort ook het verkopen van een aantal woningen aan zittende huurders bij. Maar bovenop wat al is afgesproken willen we geen verdere vermindering in de toekomst. Dat staat op pagina 11 duidelijk in ons verkiezingsprogramma: ‘De bestaande aantallen worden wel gehandhaafd’. Dat betekent dat we geen verdere vermindering van het aantal sociale huurwoningen willen.”

Lees ook

De brief op de site van de SP

De reactie van de PvdA