Politiek

Na Amsterdam nu ook peiling-manipulatie in Utrecht

20-02-2014 13:21

In januari bleek een poll van het Parool gemanipuleerd, in Utrecht is nu hetzelfde gebeurd met een peiling van Dichtbij. In de hoofdstad scoorden D66 en SP opmerkelijk hoog, in Utrecht lijkt het er op dat GroenLinks, SP en ouderenpartij OPA gemene zaak hebben gemaakt. Lijkt, want de betrokkenen ontkennen. Toch is het opvallend: uit de statistieken blijkt dat GroenLinks, SP en OPA respectievelijk 250, 174 en 21 stemmen oneerlijk hebben verkregen. Plus: een Amsterdamse GroenLinks-kandidaat geeft het bedrog in toe.

Partijen in Utrecht hebben er overigens weinig baat bij om polls en peilingen van Dichtbij Utrecht te manipuleren. Het medium dat onderdeel uitmaakt van de Telegraaf Media Groep werkt samen met het bedrijf Local Focus dat stemmen uitgebracht via een proxyserver (waardoor het mogelijk is meermaals te stemmen vanachter dezelfde computer) filtert.

Ondertussen op Facebook, GroenLinks020 geeft bedrog toe

De ontkenningen van GroenLinks komen overigens weinig oprecht over. De Utrechtse GroenLinks-kandidaat Pepijn Zwanenberg (plek 7) lijkt op de afbeelding beneden even vergeten te zijn dat hij op de openbare GroenLinks Facebook-groep zit. Ook geeft de Amsterdamse GroenLinks-kandidaat Gerrit Duits (plek 14) toe dat de Parool-peiling uit januari wel degelijk is gemanipuleerd door de partij. Timo Muller (Zaanstad, plek 5) doet zijn achterban nog de tip aan de hand om wel degelijk van een proxy-server gebruikt te maken. Waarvan akte.

Manipulatie

Lees ook

Valse stemmen in Utrechtse verkiezingspoll

Parool – Peiling eerste debat gemanipuleerd, campagnebureaus ontkennen