Doneer aan TPO
 

Europeanen reageren woedend op Zwitserse democratie in werking

Stem laten horen mag wel, maar alleen als het juiste stem is

Door: , 15:18, 10 februari 2014

Stem laten horen mag wel, maar alleen als het juiste stem is

De uitslag van het Zwitserse referendum over immigratie is in zeer slechte aarde gevallen in het buitenland. In Parijs en Berlijn was maandag te horen dat de Zwitsers niet zomaar kunnen wegkomen met het aan banden leggen van immigratie uit de Europese Unie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht grote problemen door de volksraadpleging. “We respecteren het resultaat van dit referendum, maar het is ook zo dat dit aanzienlijke problemen met zich meebrengt”, aldus een woordvoerder van Merkel.

De Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken sprak van een “verontrustende stemming, want dit betekent dat Zwitserland zich in zichzelf terugtrekt”.

Fabius sprak van “slecht nieuws voor Europa en voor de Zwitsers omdat Zwitserland (economisch) gestraft zal worden.”

Europese commissie

Eerder reageerde de Europese Commissie afkeurend op de volksraadpleging. Volgens het dagelijks bestuur van de EU gaat de geplande immigratiebeperking “in tegen het principe van het vrije verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland.

Het Alpenland is geen lidstaat maar wel een nauwe partner van de EU.

Referendum

Middels het referendum, een democratisch instrument, sprak iets meer dan helft van de Zwitsers zich uit tegen massa-immigratie.

In Nederland is het referendum al jaren geleden in onbruik geraakt. Toen de meerderheid van de Nederlanders tegen een Europese grondwet stemde, ondanks een voorafgaande grote bangmaakcampagne inclusief waarschuwingen voor een nieuwe holocaust om toch vooral ‘ja’ te stemmen, besloot de politiek referenda niet langer serieus te nemen.

De meest recente poging een referendum te organiseren over de toekomst van de EU is mislukt. Vrijwel geen enkele politieke partij ziet nog meer democratische meningen van burgers over Europa zitten. Ook D66 niet, waar het referendum jarenlang als een van de democratische kroonjuwelen werd beschouwd.

Anp/TPO

 
 
 
 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace