Politiek

Europeanen reageren woedend op Zwitserse democratie in werking

10-02-2014 15:18

De uitslag van het Zwitserse referendum over immigratie is in zeer slechte aarde gevallen in het buitenland. In Parijs en Berlijn was maandag te horen dat de Zwitsers niet zomaar kunnen wegkomen met het aan banden leggen van immigratie uit de Europese Unie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht grote problemen door de volksraadpleging. “We respecteren het resultaat van dit referendum, maar het is ook zo dat dit aanzienlijke problemen met zich meebrengt”, aldus een woordvoerder van Merkel.

De Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken sprak van een “verontrustende stemming, want dit betekent dat Zwitserland zich in zichzelf terugtrekt”.

Fabius sprak van “slecht nieuws voor Europa en voor de Zwitsers omdat Zwitserland (economisch) gestraft zal worden.”

Europese commissie

Eerder reageerde de Europese Commissie afkeurend op de volksraadpleging. Volgens het dagelijks bestuur van de EU gaat de geplande immigratiebeperking “in tegen het principe van het vrije verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland.

Het Alpenland is geen lidstaat maar wel een nauwe partner van de EU.

Referendum

Middels het referendum, een democratisch instrument, sprak iets meer dan helft van de Zwitsers zich uit tegen massa-immigratie.

In Nederland is het referendum al jaren geleden in onbruik geraakt. Toen de meerderheid van de Nederlanders tegen een Europese grondwet stemde, ondanks een voorafgaande grote bangmaakcampagne inclusief waarschuwingen voor een nieuwe holocaust om toch vooral ‘ja’ te stemmen, besloot de politiek referenda niet langer serieus te nemen.

De meest recente poging een referendum te organiseren over de toekomst van de EU is mislukt. Vrijwel geen enkele politieke partij ziet nog meer democratische meningen van burgers over Europa zitten. Ook D66 niet, waar het referendum jarenlang als een van de democratische kroonjuwelen werd beschouwd.

Anp/TPO