Politiek

Timmermans neemt maatregelen tegen Sotsji-surveillance

06-02-2014 14:48

Het Kabinet neemt maatregelen tegen de opslag van de communicatiegegevens van de koning, koning en ministers die de Olympische Winterspelen in Sotsji bezoeken. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken donderdag aan de Tweede Kamer. Welke maatregelen worden genomen wil de bewindsman echter niet zeggen. De opslag van gegevens van leden van de officiële delegatie aan de Olympische Spelen kan volgens Timmermans desondanks niet worden uitgesloten.

Timmermans:

“Het kabinet kan vanuit veiligheidsoverwegingen geen uitspraken doen over de genomen maatregelen en de beveiliging van de Nederlandse delegatie naar de Olympische Winterspelen in Sochi.”

Russische inlichtingendiensten hebben toegang tot álles

De Correspondent ontdekte onlangs dat de Russische premier Medvedev een decreet heeft ondertekend waarin is bepaald dat de communicatiegegevens van alle geaccrediteerden op de Olympische Spelen in Sotsji moeten worden opgeslagen in een database. Deze internet- en telefoongegevens − met wie, hoe lang en hoe vaak wordt gebeld/gemaild − zullen voor drie jaar worden bewaard en zijn 24 uur per dag toegankelijk voor de Russische inlichtingendienst en andere opsporingsdiensten. Het decreet heeft onder andere betrekking op alle sporters en begeleiders die naar Sotsji gaan, alle journalisten die in de stad aanwezig zijn en alle personen die werken voor de organiserende partijen. Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben geen toegang tot de genoemde database, zegt Timmermans.

Ook gewone burgers de klos

Timmermans heeft in het Reisadvies Rusland van zijn ministerie de volgende zinssnede laten opnemen:

“Weest u zich ervan bewust dat de Russische wet het toestaat om alle dataverkeer (telefoon, email, internet etc.) over Russische communicatienetwerken te monitoren, bewaren en analyseren.”

Lees ook

Zelfs Sven Kramer ontkomt niet aan de Russische geheime dienst

BNR – In Sotsji wordt je gehackt waar je bij staat