Politiek

Twan Huys: ‘Dat Plasterk NSA zou beschuldigen was voor mij ook verrassend’

06-02-2014 18:22

Gaat Twan Huys, de pitbull van Nieuwsuur, minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken naar huis sturen omdat hij hem een onwaarheid liet vertellen? Reconstructie van een rampzalig interview.

De kwestie houdt héél Den Haag op dit moment bezig. Heeft Ronald Plasterk niet de waarheid gesproken, toen hij op 30 oktober in de Nieuwsuur-studio tegenover Twan Huys verklaarde dat niet de AIVD, maar de Amerikaanse NSA toegang had tot een ongelofelijk berg aan telefonische meta-data van Nederlandse burgers?

Nieuwsuur gate

Nieuwsuur is de nu spil in het grote machtsspel nu collega-minister Hennis-Plasschaert volgens NRC Handelsblad beweert dat ze haar collega nog zó had gewaarschuwd niet te gaan ijdeltuiten over de kwestie, aangezien het niet zeker was of de NSA wel echt de aftapper was.

Gisteren werd duidelijk dat de minister van Defensie gelijk had. Niet de NSA, maar de eigen AIVD heeft de tapjes laten zetten. En nu heeft Plasterk een probleem, zeker nu blijkt dat Hennis en de AIVD hem afraadden om uitspraken te doen over de kwestie.

Reconstructie van een gesprek

Dus, wat gebeurde er precies die avond?

De Minister van Binnenlandse Zaken leek bij Twan Huys nogal overtuigd van zijn gelijk. Tijdens de uitzending toverde hij zelfs een briefje uit zijn jasje met een declassified bericht dat de NSA toegaf dat het telefoonverkeer had getapt in de lage landen. Twan Huys reageert.

Toen viel hij in het mes?

“Wel in zijn eigen mes, ja.”

Dat ostentatieve briefje dat het met misbaar uit zijn jas trok.

“Een beetje als het briefje van Bleker.”

Had je de indruk dat hij niet zeker van zijn zaak was? Dat iemand hem nog had gewaarschuwd: “Ronald je gaat te snel. Dit kun je niet zeggen.”

“In het begin van het interview leek hij nog een beetje te weifelen, maar toen trok hij dat briefje uit zijn jas en werd hij steeds zekerder van zijn zaak.”

Hij sprak op gezag van de NSA en had daarvoor nog met de toenmalige baas Keith Alexander gesproken.

“Ja, die had in de Amerikaanse pers nog nadrukkelijk gezegd dat het de NSA niet was geweest.”

Dat briefje heb je niet even bestudeerd?

“Nee. ik ga ervan uit dat ik op het gezag van de minister kan afgaan.”

Zou wel leuke tv zijn geweest.

“Ja, dat zeker.”

Dat briefje was ook niet afgesproken in voorgesprek. Hij kwam er helemaal zelf mee uit het niets.

“Ja, dat komt wel vaker voor, maar na dat briefje was ik overtuigd, dat was visuele ondersteuning.”

Twan Huys gaat Plasterk slopen. Hoe voelt dat?

“Rustig aan. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij het echt niet wist, dat hij inderdaad de waarheid niet sprak of er ng een derde mogelijkheid is die we nog niet kennen. Dit is een mooie cliffhanger.”

Hoor net dat Plasterk ontkent dat hij is gewaarschuwd.

“Dan hebben we een stammenstrijd tussen Defensie en Binnenlandse Zaken.”