Politiek

Schultz van Haegen weer in opspraak

25-01-2014 10:40

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft afgelopen oktober besloten besluitvorming over mogelijke subsidie voor een project van een bedrijf waar haar man indirect bij betrokken is, over te laten aan staatssecretaris Wilma Mansveld. Ze deed dit ‘uit voorzorg’, schrijft ze in een reactie aan de Volkskrant.

Echtgenoot indirect aandeelhouder

Die krant bericht zaterdag opnieuw over de activiteiten van Schultz’ man in relatie tot haar ministerie. Haro Schultz van Haegen is indirect aandeelhouder (met een belang van 0,65 procent) in het bedrijf Tocardo, dat waterturbines in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering ontwikkelt. Hij gaf ook juridisch advies aan de aandeelhouders bij het bedrijf. Schultz is als minister verantwoordelijk voor deze waterkeringen.

Dossier naar Mansveld

Schultz bracht op 30 september een werkbezoek aan de Afsluitdijk. Toen zij daar hoorde dat Tocardo bij haar ministerie subsidie had aangevraagd voor een project in de Oosterschelde, heeft ze in de eerstvolgende vergadering met de ambtelijke top aangegeven ‘uit voorzorg niet bij dit besluit of soortgelijke nieuwe besluiten betrokken te willen zijn, maar dit over te willen laten aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu’.

In lijn met de regels gehandeld

In een toelichting tegenover het ANP stelt Schultz dat ze zich niet kan vinden in de teneur van de berichtgeving in de Volkskrant. Ze heeft naar eigen zeggen gehandeld in lijn met de regels in het handboek van aantredende ministers en staatssecretarissen. “Het is een vreemde zaak: terwijl ik de regels van het handboek gewoon naleef wordt mijn handelen veroordeeld omdat de krant vindt dat het handboek moet veranderen.”

Vorige keer niets aan de hand

Het is de tweede keer dat Schultz de krant haalt door de aandelen van haar man. Vorig jaar juni was dat ook het geval, toen ging het om aandelen in Kiwa, een certificeringsbedrijf dat nauwe banden heeft met het ministerie. Toen Kamerleden opheldering eisten, kreeg Schultz alle steun van premier Mark Rutte. Die stelde dat zij die aandelen bij haar aantreden als minister niet had hoeven melden, omdat ze van haar partner zijn. In een debat sloot de Kamer zich daarbij aan. Schultz’ integriteit staat niet ter discussie, concludeerden coalitie- en oppositiepartijen.

Lees ook

Volkskrant – Schultz botst weer met belangen echtgenoot

Opinie – Volkskrant pleegt karaktermoord op Schultz Van Haegen

TPO/ANP