Politiek

Fred Teeven verdrietig vanwege Arnon Grunberg

17-01-2014 15:41

Met update – De literatuur ontmoet de politiek. Schrijver Arnon Grunberg schreef begin december in zijn Voetnoot – Grunbergs vaste plek op de voorpagina van de Volkskrant – dat hij  een bezoek had gebracht aan de gevangenis Arnhem-Zuid en daarna een geheimhoudingsverklaring moest ondertekenen. Volgens die verklaring diende hij ‘te zwijgen over misstanden’. VVD-Kamerlid Ard van der Steur wilde daar meer van weten en bevroeg staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Volgens Teeven klopt het verhaal niet. En de bewindsman ‘betreurt’ het dat Grunberg deze lezing de wereld in heeft geholpen.

Teeven ‘betreurt andere interpretatie’

Volgens Teeven staan in de geheimhoudingsverklaring zaken vermeld als het zwijgen over de beveiliging van de gevangenis en het respecteren van de privacy van gevangenen. “Het is daarom onjuist dat de heer Grunberg een geheimhoudingsverklaring heeft moeten tekenen waarin is opgenomen dat hij niet over misstanden mocht publiceren.” Teeven is niets bekend over misstanden in de Nederlandse gevangenissen en mochten die er wel zijn dan ‘moeten bezoekers van penitentiaire inrichtingen melding kunnen maken van vermeende misstanden’. Toch zit de kwestie Teeven niet lekker:

“Mede gezien het brede bereik van de column van de heer Grunberg, betreur ik het dat hij een andere interpretatie
heeft gegeven aan de geheimhoudingsverklaring dan feitelijk het geval is.”

Grunberg mag niet logeren in gevangenis

GrunbergTevens schreef Grunberg dat hij overweegt om in 2015 een tijdje de gevangenis in te gaan  omdat het een ‘uitstekende plek’ voor een schrijver is. Van der Steur wilde hem daar graag bij helpen en vroeg aan Teeven of hij dat wil faciliteren. Maar helaas:

“Met het oog op de veiligheid is het niet mogelijk om, zonder dat daartoe een strafrechtelijke aanleiding bestaat, een of meerdere nachten door te brengen in een penitentiaire inrichting.”

Beide liberalen gaan er aan voorbij dat dat misschien helemaal niet de bedoeling was van Grunbergs opmerking en dat de schrijver in 2015 op de reguliere manier in de gevangenis terecht wil komen.

Grunberg laat desgevraagd aan ThePostOnline weten weinig kwijt te willen over de kwestie en er op terug te komen in zijn Volkskrant-rubriek:

“Ik schrijf hier binnenkort een Voetnoot over. Daarin kom ik terug op de antwoorden van Fred Teeven.”

Wordt dus wederom vervolgd.

Update 18 januari – De Voetnoot die je wist dat zou komen:

Grunberg