Politiek

Opheldering over mysterieuze antennes op VS-ambassade?

09-12-2013 16:22

Met update – Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil van de Amerikaanse ambassade in Den Haag weten wat verschillende antennes op het dak van het gebouw doen. Dat schrijft hij maandagmiddag aan de Tweede Kamer na een verzoek van de SP en de ChristenUnie.

Naar aanleiding van het programma Met het oog op morgen maken de fracties zich zorgen dat met de antennes dataverkeer kan worden onderschept en uitgepluisd. Plasterk kan dat niet bevestigen. “Dat dit technisch mogelijk is, wil niet zeggen dat dit daadwerkelijk gebeurt. Overigens is het zo dat antennes op een ambassade gebruikelijk zijn voor de eigen communicatie.”

Op woensdag 6 november maakte NOS-journalist Joost Vullings een foto van de antennes op het dak van de ambassade en zette deze op twitter.

 

Vervolgens ontstond een speurtocht…

…die leidde tot Kamervragen

Maar hoe loopt het af?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal dus contact opnemen met de Amerikaanse ambassade en Plasterk belooft de Tweede Kamer daar over te zullen informeren. De vraag is alleen of u en ik dat zullen weten want: “Daarbij zal ik wel rekening moeten houden met de eventuele vertrouwelijkheid van deze informatie”, schrijft Plasterk maandag.

Update 16.51 –

 

Lees ook

Reconstructie: Zitten er spionnen op de Amerikaanse ambassade?