Politiek

Kamervragen over gevangenisbezoek Arnon Grunberg

09-12-2013 12:53

Deze zomer schreef schrijver Arnon Grunberg zijn duizendste Voetnoot voor de voorpagina van de Volkskrant. Die van vorige week dinsdag leidde echter voor het eerst tot Kamervragen. De schrijver bezocht een gevangenis en moest na afloop een geheimhoudingsverklaring ondertekenen: Grunberg dient te zwijgen over misstanden. De VVD wil weten waarom.

Geheimhoudingsverklaring

GrunbergGrunberg bezocht zaterdag 30 november de gevangenis Arnhem-Zuid in Arnhem. Hij was uitgenodigd door een geestelijk verzorger ‘om iets te vertellen’. Na afloop moest hij een geheimhoudingsverklaring ondertekenen waarin stond dat hij diende te zwijgen over misstanden. Voor zover hij weet heeft hij echter geen misstanden gezien.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur wil nu weten van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) waarom Grunberg deze verklaring moest ondertekenen.  “Wat is de achtergrond van deze verklaring? Wie heeft deze verklaring opgesteld en waarom is er een verbod ingesteld teneinde te rapporteren over misstanden?” wil Van der Steur van Teeven weten. Volgens Van der Steur is het ‘heel belangrijk’ dat bezoekers van gevangenissen over misstanden mogen rapporteren als daar sprake van zou zijn.

Overigens vindt Grunberg de gevangenis een ‘uitstekende plek voor een schrijver’. Hij denkt er over na om in 2015 een ‘tijdje’ de gevangenis in te gaan. Van der Steur wil hem daar graag bij helpen. Hij vraagt daarom aan Teeven: “Bent u bereid de heer Grunberg in 2015 in staat te stellen een paar dagen in een gevangenis door te brengen, ook zonder dat daartoe een strafrechtelijke aanleiding bestaat?”

Lees ook

Arnon Grunberg opgenomen in psychiatrische kliniek