Politiek

Rutte: Geen sprake van taps, volgen of spionage

04-12-2013 13:28

Met updates – Een te beveiligen persoon kan geen opdracht geven om iemand door te lichten. Dat zei premier Rutte in de Tweede Kamer woensdagmiddag tijdens het debat over Edwin de Roy van Zuydewijn. Daarnaast was er sprake van een naslag-onderzoek door de DKDB.  “Er was geen sprake van taps, volgen of spionage”, aldus Rutte.

De Roy: Rutte graaft zijn politieke grafkuil

Edwin de Roy van Zuydewijn is tevreden dat er nu vragen over zijn kwestie worden gesteld in de Tweede Kamer. Maar hij is ontevreden over het ‘woordenspel’ van premier Rutte. “Dat is een politiek zwaktebod. Op deze manier is hij zijn politieke grafkuil aan het graven.” Dat zegt De Roy van Zuydewijn woensdag tegen ThePostOnline-verslaggever Onno den Hollander. “Het is een doofpot en het kabinet moet daar korte metten mee maken.” De Roy van Zudyewijn zegt gehoopt te hebben dat Rutte toeschietelijker zou zijn. “maar verwacht heb ik het niet.”

Update 15.01 – D66, SP en GroenLinks willen dat de CTIVD gaat bekijken of de onderzoeken naar De Roy van Zuydewijn rechtmatig waren. Rutte voelt daar niet voor.

Rutte: Laten we dit dossier afsluiten

Update 15.47 – Premier Rutte zei na het afloop van het debat tegen ThePostOnline-verslaggever Onno den Hollander: “Het is een heel goed debat geweest, alle feiten liggen nu op tafel. Nu is het tijd om een politiek oordeel te vormen en het dossier af te sluiten.”  “Ik sluit voor niemand uit dat de AIVD onderzoek naar ze doet. Ik kan niemand honderd procent zekerheid geven dat ze niet worden gevolgd door de AIVD. Maar ik kijk je recht in de ogen als ik zeg dat ik nul komma nul aanwijzingen heb dat er na 2003 nog onderzoek is gedaan naar De Roy van Zuydewijn in verband met deze zaak.

‘De Oranjes staan niet boven de wet’

Over De Roy van Zuydewijn persoonlijk zegt Rutte: “Ik begrijp dat het een emotionele periode is geweest voor de Roy van Zuydewijn. En ik heb er zoveel mogelijk aangedaan die gevoelens niet langer te laten bestaan. De Oranjes staan niet boven de wet, niemand staat boven de wet.”

PvdA: Rutte wil het dossier sluiten en wij ook

Update 16.23 – De PvdA heeft geen behoefte aan een onderzoek naar de kwestie. Dat zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt tegen ThePostOnline-verslaggever Onno den Hollander. Daarmee heeft het SP-D66-GroenLinks voorstel defiintief geen Kamermeerderheid. Er bestaat volgens Recourt geen aanleiding om verder te zoeken naar of De Roy van Zuydewijn nog in de gaten wordt gehouden. “De enige aanwijzing is dat De Roy het zelf zegt. Iedereen kan dat wel zeggen.” Recourt vervolgt: “Rutte wil het dossier sluiten en wij ook. Politiek een punt achter de zaak zetten.”

smoking gun

Lees ook

SP wil excuses, D66 onderzoek

Prins Bernhard opdrachtgever onderzoek De Roy van Zuydewijn