Politiek

Minister Dijsselbloem: ‘Schaamteloze fraude Rabobank’

29-10-2013 17:34

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is snoeihard in zijn oordeel over de Rabobank. Volgens hem was er sprake van schaamteloze fraude en zijn de opgelegde boetes terecht. Hij liet dat dinsdag weten in een reactie.

Dijsselbloem: “De Liboraffaire schaadt opnieuw het vertrouwen in de financiële sector. Deze vorm van schaamteloze fraude van geldhandelaren staat mijlenver van de coöperatieve gedachte van Rabobank. De opgelegde sancties zijn dan ook terecht. Ik respecteer de beslissing van Moerland die hiermee verantwoordelijkheid neemt en zijn afkeuring op de sterkst mogelijke manier uit. De nu aangekondigde maatregelen zijn essentieel om dergelijke misstanden voor de toekomst uit te bannen.”

Ook in de Tweede Kamer wordt kritisch gereageerd op de Rabobank.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt de manipulatie “volstrekt onacceptabel. De Liborrente is het ankerpunt voor duizenden miljarden aan hypotheken en leningen aan consumenten en bedrijven. Geknoei met de vaststelling is misdadig en raakt aan de basis van het vertrouwen in het internationale financiële stelsel.”

De boete tast volgens hem het imago van de Rabobank en van de financiële sector in brede zin aan. Hij vindt het opstappen van Piet Moerland als bestuursvoorzitter begrijpelijk.

Dat laatste vinden ook Eddy van Hijum (CDA) en Wouter Koolmees (D66).

Van Hijum wil van Dijsselbloem nog weten wat de rol is geweest van de Nederlandse toezichthouders DNB en AFM in de 6 jaar dat de fraude binnen Rabobank plaatsvond.

Anp