OM onderzoekt vervolging ex-PvdA raadslid 030

08-10-2013 15:28

Met update – Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of het overgaat tot vervolging van Bert van der Roest, tot vandaag PvdA raadslid in de gemeente Utrecht. Dat zegt een woordvoerder van het OM tegen ThePostOnline. Van der Roest verduisterde 40.000 euro als penningmeester van de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws.

Strafbaar feit

“Er is geen aangifte gedaan, maar toch zullen wij vanuit het opportuniteitsbeginsel (het OM kan ook zonder aangifte besluiten tot vervolging, TPO) onderzoeken of wij kunnen overgaan tot vervolging. Afgaande op wat wij in de media lezen lijkt het erop dat er een strafbaar feit is gepleegd, maar dat is dan ook alle informatie die we hebben, aangezien een aangifte ontbreekt.”

Het OM zal bij het onderzoek naar eventuele vervolging rekening houden met ‘het feit dat de verdachte een publiek figuur is’. Het OM zegt er rekening mee te houden dat de benadeelden geen aangifte doen ‘en dus blijkbaar niet willen dat deze man vervolgd wordt’.

Medewerking Straatnieuws wenselijk

“Wanneer we deze zaak gaan onderzoeken, zullen we medewerking van de betreffende instantie nodig hebben, bijvoorbeeld door in hun boekhouding te mogen kijken. Als zij daar geen toestemming voor geven, kunnen wij dat eventueel vorderen. Maar de vraag is altijd of je dat moet willen,” aldus de woordvoerder.

Het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest heeft ongeveer 40.000 euro van de plaatselijke daklozenkrant Straatnieuws in zijn eigen zak gestoken. Hij gebruikte het grootste deel van dat bedrag om een theaterproductie te financieren. De rest van het geld is besteed op een Grieks eiland, op Schiphol en aan de drankrekening in een café.

Update 17.10  – In een reactie op bovenstaande zegt Broos Schnetz (voorzitter Straatnieuws) het volgende tegen ThePostOnline:

“Natuurlijk zullen wij medewerking verlenen als het OM in onze boekhouding wil kijken.”

Schnetz wil echter geen aangifte doen omdat dat niet in het belang van de daklozen is en dat het belangrijk is dat er zoveel mogelijk geld terug komt voor hen.  “Het recht moet zegevieren en natuurlijk moet Van der Roest spreekwoordelijk bloeden voor zijn daden. Hij mag nu laten zien dat hij in staat is zijn afspraken na te komen en zo niet, dan zullen wij alsnog aangifte doen.”