Politiek

Asscher, Wilders en eerste- en tweederangs EU-burgers

10-09-2013 13:53

Geert Wilders demonstreerde gisteren bij de ambassade van Roemenië. Hij hield daarbij een bord vast waarop stond te lezen: “Geen toegang”. Wilders waarschuwt op deze manier voor de grote toestroom van Roemeense gastarbeiders die wellicht begin volgend jaar hun heil komen zoeken in ons landje. Voor sommige politici was dit natuurlijk een uitstekende kans om dit weer anders te interpreteren en een media momentje te scoren, zoals Europarlementariër en VVD-er Hans Van Balen, die Wilders hiermee in een kwaad daglicht denkt te stellen.

Waarom is de actie van de PVV voorman ludiek? Omdat we voorbereid moeten zijn op een eventuele ‘tsunami’ aan Roemenen en Bulgaren. Die honderdduizend  Poolse arbeiders hebben we in het verleden ook onderschat, sterker nog, we hebben ze gewoon genegeerd. In plaats dat wij er de vruchten van plukken, plukken de Polen onze vruchten ten koste van de Nederlanders die wél willen werken. De Polen in ons land hebben trouwens geen problemen met de komst van de Roemeense en Bulgaarse collega’s.

Een paar jaar geleden was het nog ondenkbaar dat een sociaaldemocraat dezelfde denkwijze hanteerde als Geert Wilders. Toch deelt vicepremier Asscher (PvdA) nu de mening van Geert Wilders als het gaat om het voorbereiden op de Roemenen en Bulgaren die hoogstwaarschijnlijk onze arbeidsmarkt zullen overspoelen. Nederland begint zo langzamer hand te lijken op een verzadigde spons, dat kan niemand ontkennen.

Cirkeltje

Nederland is jarenlang in een politiek correcte cirkeldiscussie belandt en politici durven hier niet uit te stappen. Enerzijds door angst voor imagoschade en anderzijds door de hete adem van de peilingen in hun nek. Toch komt hier langzaam verandering in door met name Geert Wilders en nu ook Lodewijk Asscher. Het is echt nodig dat Nederlandse arbeiders bijvoorbeeld in de tuinbouw gaan werken om zo banen te bezetten die anders door gastarbeiders worden ingepikt. De Nederlandse arbeider zou zich flexibeler moeten opstellen en een tandje harder werken. Dat zijn namelijk de grote voordelen die de Oost-Europese gastarbeiders hebben ten opzichte van ons,  als we die eigenaren van de tuinbouw bedrijven moeten geloven.

Sommigen tuinbouwers beweren dat Nederlanders dit  soort werk niet meer willen doen, sowieso vies en zwaar werk is uit de gratie geraakt. Maar dat lijkt mij een te gemakkelijke constatering. Een redenering die afkomstig is uit de jaren zestig, toen we de gastarbeider het vieze werk lieten opknappen. Als tuinbouweigenaren bij voorkeur al liever Oost-Europeanen aan het werk hebben en zelfs onderbetalen, dan loopt de Nederlandse arbeidsmarkt vast. Hetzelfde geldt voor de transportsector, ook daar zijn de goedkope Oost-Europese chauffeurs meer welkom dan onze eigen Nederlandse truckers. 700.000 werkelozen en toch worden lassers gehaald uit Roemenië en Polen. Je gelooft het niet, maar niemand steekt er tot nu toe een stokje voor.

De grenzen weer dicht gooien is inmiddels een illusie geworden. Moeten we dan de salarissen of het minimumloon naar beneden halen om zo te kunnen concurreren met de Oost-Europeanen? Of moeten we er voor zorgen dat er geen reden is voor de Oost-Europeaan om naar ons land te komen? Daar komt de EU dus in the picture. Die zou er voor moeten zorgen – d.m.v. subsidies die fraude in de hand werken – dat in Polen, Roemenië of Bulgarije de economie wordt aangewakkerd zodat er voldoende werk is en salarissen t.z.t op een zelfde niveau komen als de Noord-Europese landen. Klinkt allemaal heel logisch maar of het haalbaar is en op wat voor termijn? Ten koste waarvan weten we inmiddels.

Economisch

Maar we moeten niet vergeten dat er nog een hoop gesjoemeld wordt met de Oost-Europese arbeider. Gastarbeiders zijn en blijven voor sommige ondernemers simpelweg goedkope arbeidskrachten die ook wel beneden het minimumloon willen werken. Ook zijn er malafide uitzendorganisaties die zich op deze manier verrijken over de rug van hun eigen landgenoten. Niet echt onbegrijpelijk als men in het eigen land 250 euro per maand verdiend en hier minimaal het viervoudige.

Het verplicht stellen voor mensen met een uitkering om parttime in kassen te werken lijkt niet te lukken, ook al neemt de VVD nu het voortouw in deze discussie. “Dwangarbeid” wordt het genoemd door de SP, als de overheid verlangt dat mensen met een uitkering een paar dagen per week verplicht werken. Als er economisch niets verlangt mag worden van de onwillige uitkeringstrekker, en deze ook niet gekort of gestraft mag worden, misschien is community service, wat nu door scholieren wordt gedaan, dan wel acceptabel?

Maar wat te denken van bijvoorbeeld een land als Duitsland, waar het economisch toch veel beter gaat dan in Nederland. In eerste instantie zou ik, als ik Roemeen of Bulgaar was, mijn heil daar gaan zoeken en niet in het bijna economisch failliete Nederland. Ook ons koningshuis vindt het nodig om bijvoorbeeld Het Dromenboek te laten drukken in Duitsland en daarmee een dikke middelvinger op te steken naar de veel te dure Nederlandse drukkers.

Rotte Appels

Natuurlijk brengt iedere etnische groepering in ons land ook rotte appels met zich mee. Zelfs al komen mensen niet naar ons land, maken ze toch misbruik van de Nederlandse voorzieningen.
Het zijn ook niet de hoogst opgeleiden die naar Nederland komen om hun geluk te zoeken en daar wil Lodewijk Asscher verandering in gaan brengen. Maar dan ben je dus letterlijk bezig om eersterangs- en tweederangs burgers te creëren binnen de EU. De grote vraag blijft vooralsnog waarom Asscher denkt dat er genoeg werk zou zijn voor deze hoogopgeleiden?

Die rotte appels  vinden we niet alleen maar bij de gastarbeiders maar ook bij ons Nederlanders, uitzonderingen daargelaten. Het wordt misschien tijd dat we bij onszelf te rade gaan. De noodzaak inzien van een mentaliteitsverandering en wat minder zeuren en klagen.

Maar eerlijkheidshalve, niet alleen de burger is debet aan dit gedrag. Ook de politiek, die ons decennia heeft gepamperd en dit gedrag in de hand heeft gewerkt is hiervoor medeverantwoordelijk. Het excuus dat sommigen dus simpelweg gebruik maken van het systeem is hierdoor nog niet legitiem. Er bestaat ook nog zo iets als maatschappelijke verantwoording, ook al is dat een ver onder gesneeuwd begrip in deze tijd van ‘individualisme en ik’.

Geloof me, het is niet zo dat ik iemand ook maar de maat wil nemen. Het zogenaamd wijzende vingertje heb ik zelf ook een hekel aan, alleen in dit geval is het zo goed als onmogelijk de situatie te relativeren. Wilders mag voor velen de gekke Henkie zijn van de Nederlandse politiek maar hij durft tenminste een koe een koe te noemen en een haas een haas. Het is niet zo dat Wilders een hekel heeft aan Oost-Europeanen, hij heeft zelfs een Hongaarse vrouw. Dat is voor sommigen misschien geen argument, maar toch. Wilders maak zorgvuldige keuzes en afwegingen in het belang van zijn achterban en Nederland waarbij iets of iemand altijd water bij de wijn zal moeten doen. Dat geldt toch voor alle politieke partijen in ons land? Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar zo werkt nu eenmaal een parlementaire democratie.

Visie

Heeft Nederland een visie nodig als het gaat om het vlot trekken van de arbeidsmarkt? Jazeker, met pragmatisme alleen kom je er nu niet. Door mensen met een uitkering te laten werken in de tuinbouw, daar heeft de  arbeidsmarkt uiteindelijk geen baat bij. De enige die baat bij zo’n systeem heeft is de overheid. Die mensen houden dan namelijk arbeidsplaatsen bezet die gewoon gevuld zouden moeten worden door regulier betaalde arbeiders.

Het idee van Asscher om nu onderscheid te gaan maken in de opleiding van immigranten is niet zo vreemd als u zou denken. Geert Wilders stelde ook eerder voor om alleen hoogopgeleide immigranten tot Nederland toe te laten. Alleen toen sprak Nederland er schande van omdat het idee toen kwam van een PVV-er en niet van een sociaaldemocraat. Vraag is nog of dit wel mag van het Europese hof en de EU.

Had de Europese Unie kunnen voorzien dat deze langdurende financiële crisis roet in het eten zou gooien van hun masterplan? Misschien niet, maar ze had wel er vooraf rekening mee kunnen houden dat landen met zwakkere economieën zouden leeglopen. Dat dit soort landen gevoeliger zijn voor corruptie en inwoners hun heil elders zouden gaan zoeken in de EU. Misschien is het ook de bedoeling dat de Nederlander zijn heil elders gaat zoeken…?