Politiek

Schultz-debat gaat uit als nachtkaars

02-07-2013 21:10

‘Genant en ongemakkelijk’, zei GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren over het debat inzake de aandelen-portefeuille van de echtgenoot van minister van infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). Maar het was de Kamer die vragen had, repliceerde Schultz. Ze behoudt in ieder geval het vertrouwen van diezelfde Tweede Kamer.

Alle aanwezige partijen spraken dinsdagavond het vertrouwen uit in de minister. Ze had conform het ‘Handboek voor aantredende bewindspersonen‘ gehandeld.

VVD: ‘Volkskrant was uit op een rel’

VVD-Kamerlid Ton Elias noemde het artikel in de Volkskrant dat aanleiding was tot het debat een ‘vuurpijl’ en ‘wild en ongefundeerd’. De krant was volgens Elias uit op een ‘rel’.

De krant schreef dat de echtgenoot van Schultz aandelen had in Kiwa, een voormalig staatsbedrijf dat vergunningen geeft aan onder meer het openbaar vervoer. Het ministerie van Infrastructuur bepaalt de tarieven die Kiwa hanteert. Meneer Schultz verkocht zijn aandelen in 2011 terwijl zijn vrouw al sinds 2010 minister was. Die deal leverde hem drie miljoen euro op.

Volgens de regels gehandeld

Het echtpaar is niet in gemeenschap van goederen getrouwd. Daarom had Schultz het bezit van de aandelen niet hoeven melden. Wel heeft ze op vrijdag 8 oktober 2010 in het gesprek met toenmalig formateur Mark Rutte gemeld dat haar man een juridische functie bekleedde bij Kiwa. Drie dagen later legde hij deze functie neer.

De Tweede Kamer accepteert het verhaal. Wel willen D66, GroenLinks en SP enChristenUnie dat het Handboek in de toekomst wordt aangepast. Andere partijen hebben daar wel oren naar maar dat hoeft van hen niet op korte termijn.

Lees ook: Volkskrant pleegt karaktermoord op Schultz Van Haegen