Politiek

Interview(tje): Wim Kok wil niets zeggen over atoomwapens Volkel

12-06-2013 17:26

Oud-premier Wim Kok (PvdA). ANP KOEN VAN WEEL

Terwijl oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt inmiddels vrijuit spreken over de aanwezigheid van Amerikaanse atoomwapens op luchtmachtbasis Volkel houdt in ieder geval één voormalig minister-president de kaken stijf op elkaar: Wim Kok. ThePostOnline sprak met hem. “Als ik er iets over had willen zeggen dan had ik dat wel eerder gedaan.”

Na Lubbers nu óók Van Agt loslippig

Was het eerst oud-premier Lubbers die toegaf dat er atoomwapens liggen op Volkel (en als dienstplichtig vaandrig de Amerikanen zelfs van advies diende, “Never let the truth get in the way of a good story”, zei SP-Kamerlid Harry van Bommel daar eerder deze week over) bleek Dries van Agt ook loslippig vandaag. “Ze liggen daar en het is van de zotte dat ze er nog altijd liggen”, zei Van Agt woensdag tegen het EO-radioprogramma Dit is de dag.

Kok: “Ik heb mij er altijd afzijdig van gehouden”

De atoomwapens liggen er vermoedelijk al sinds de jaren zestig, wellicht dat oud-premier Wim Kok er iets over kan zeggen? “Ik heb er niets over mee te delen”, spreekt Kok resoluut tegen uw verslaggever nadat we zijn doorverbonden door zijn echtgenote Rita. “Als ik er iets over had willen zeggen dan had ik dat wel eerder gedaan”, aldus de sociaal-democraat die bekend staat om zijn knorrigheid.

Aandringen heeft geen zin. “Ik heb mij er altijd afzijdig van gehouden en ben er ook nooit mee geconfronteerd door een van mijn ministers van Defensie” besluit Kok het gesprek. Waarvan akte.