TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Niet Rutte 2 maar Paars 1 sterkste naoorlogse kabinet

PVV de grootste, PvdD naar 4 zetels in peiling

Terwijl de VVD deze week qua score gelijk blijft valt de PvdA weer terug naar 18 zetels. Minder dan 40 procent van de kiezers van de PvdA uit 2012 geven nu nog aan deze partij te stemmen. Van de 20 zetels die de PvdA sinds 2012 kwijt is geraakt gaan er 7 naar de SP en 4 naar de PVV. De PVV is met 28 zetels de grootste partij. De Partij voor de Dieren staat nu op 4, omdat deze partij ook steeds meer wint van de PvdA.

peiling-27-05-2013

Voor de PVV komt de zetelwinst uit het feit dat de VVD in de tussentijd ook veel kiezers uit 2012 aan de PVV heeft verloren (7) en de PVV van alle partijen haar eigen kiezers het sterkst vasthoudt (95 procent geeft aan de PVV weer te zullen stemmen) zo stijgen zij vandaag nog 1 zetel naar 28. Dit is de hoogste score sinds oktober 2011.

Paars 1 als beste naoorlogse kabinet

Vrijdag heeft Premier Rutte gezegd dat hij het huidig kabinet één van de sterkste kabinetten vindt van na de Tweede Wereldoorlog. Van de Nederlanders is dat 10 procent met hem eens. Van de VVD-kiezers uit 2012 vindt 21 procent het en van de PvdA-kiezers 8 procent.
 
Paars 1 wordt door de Nederlanders gezien als het sterkste kabinet van na de oorlog. 17 procent noemt dat kabinet. Dat komt vooral door de kiezers van PvdA en D66, die voor circa een derde dit kabinet noemen.  CDA-kiezers vinden Lubbers 1 veruit het sterkste kabinet.  Kiezers van de VVD noemen het kabinet van Balkenende tussen 2003 en 2006 en de kiezers van de SP het kabinet Den Uyl.  Kiezers van de PVV vinden kabinet Rutte-1 het sterkst.

Wim Kok en Ruud Lubbers gezien als beste naoorlogse premiers

Kok en Lubbers worden gezien als de beste naoorlogse premiers (17 procent). Rutte staat met 7 procent op de 5e plaats na Drees en Den Uyl. Daarbij zien we ook een duidelijk verschil tussen kiezers van de diverse partijen.

paars1

Kiezers van CDA VVD en 50PLUS noemen Lubbers het meest. Kiezers van PvdA en D66 noemen Kok het meest.  Bij de kiezers van de SP wordt Den Uyl het meest genoemd en bij de kiezers van de PVV staat Drees boven Kok en Lubbers.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.