Politiek

SP woedend over ‘graaikapitalist’ in commissie Halsema

16-05-2013 11:48

De SP vindt het onbegrijpelijk dat ‘graaikapitalist’ Marco van Kalleveen (VVD) – tot voor kort vicepresident van Bain Capital in Londen en nu partner van Bain & Company – zitting neemt in de commissie Halsema die een gedragscode moet opstellen voor goed bestuur in de semipublieke sector.

Bain Capital is het private equityfonds opgericht door de Amerikaanse oud-presidentskandidaat Mitt Romney. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) die de commissie Halsema in het leven heeft geroepen. Onder leiding van oud-GroenLinks leider Femke Halsema gaat deze commissie een gedragscode ontwikkelen voor bestuurders in de semi-publieke overheid. Van Raak vindt dat ‘graaiconsultants’ als Van Kalleveen juist hebben bijgedragen aan de bestuurlijke misstanden bij onderwijsinstellingen, zorginstellingen en woningcorporaties. Hij snapt daarom niet wat Van Kalleveen in de commissie te zoeken heeft.

“Moet ik de keuze voor Marco van Kalleveen opvatten als een uitnodiging aan de pyromaan om de brand te blussen, of als een poging om boeven met boeven te vangen?” wil Van Raak van Kamp weten.