TPOok!

 
Politiek

Interview: Edwin de Roy van Zuydewijn

'Geen wraak, wél rehabilitatie'

Frits Wester onthulde vrijdag in NRC Handelsblad dat een oud-minister – die diende onder de premiers Balkenende en Rutte – stelt dat Edwin de Roy van Zuydewijn ‘gepiepeld’ wordt door de overheid én het koninklijk huis. Diezelfde week vertelde oud-Volkskrant hoofdredacteur en burgemeester Pieter Broertjes dat prins Bernhard De Roy van Zuydewijn ‘onschadelijk’ ging maken. ThePostOnline sprak Edwin de Roy van Zuydewijn. “Ik ben verheugd dat mensen nu eindelijk de waarheid spreken.”

Wat was uw eerste reactie toen u vrijdag NRC Handelsblad opensloeg?

“Ik was verheugd. Verheugd over de dapperheid van NRC en de geinterviewden.”

De uitspraak van de – tot nu toe – anonieme minister bevestigt het beeld dat u systematisch bent tegengewerkt.

“Ik heb nu eindelijk bevestigd gezien wat voor Margarita, mijn raadsmannen en mij allang duidelijk was. Het had ook allang voor het parlement en de media duidelijk moeten zijn. Iedereen heeft het gedraai en gejok van de regering live kunnen waarnemen. Maar de meesten waren te bang om in te grijpen. Met de uitspraken die er nu liggen en de dapperheid waarmee ze naar voren zijn gebracht ga ik ervan uit dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de gedragingen van de kroon zich nu gesterkt zullen voelen om nu kordaat actie te ondernemen zodat dit politieke en persoonlijke drama eindelijk afgesloten kan worden.”

In één week tijd treden meerdere mensen naar voren die het voor u opnemen. Ik vind de timing zo opmerkelijk, vlak voor de troonswisseling.

“Het is voor mij onmogelijk om in de hoofden van deze mensen te kijken. Misschien is het gewetensnood. Om 2 voor twaalf toch hetgene te doen wat al jaren geleden had moeten gebeuren: de waarheid spreken.”

Waarom bleef Broertjes zolang stil? De uitspraak van Bernhard dat hij u ‘onschadelijk’ wilde maken is meer dan tien jaar geleden.

“Misschien dat het te maken heeft met het einde van de regeerperiode van het huidige staatshoofd. Het hosanna rondom die periode komt op mij in ieder geval kunstmatig over. Het staatshoofd blijkt een machtswellusteling te zijn. Wellicht dat betrokkenen nu denken: dit gaan we anders doen.”

Machtsmisbruik?

“Ze heeft van haar positie misbruik gemaakt om zich macht toe te eigenen die ze niet bezit.  Met het doel om twee jonge mensen kapot te maken, waaronder haar nichtje. De recente publicaties spreken voor zich.”

U heeft de wind mee. Broertjes, Wester, de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer kwam u onlangs te hulp.

“Nee, dat moet u niet zo formuleren. Het is geen kwestie van de wind meehebben. De feiten komen nu op tafel, er is geen speld tussen te krijgen.”

De SP heeft Kamervragen gesteld aan premier Rutte over de uitspraak van Broertjes, D66 heeft het een ‘schande’ genoemd. Hoopt u op een politiek pandemonium?

“Integendeel. Maar de politieke verantwoordelijkheid moet wel genomen worden.”

Ik begreep van uw advocaat Mark Meijjer dat hij een brief heeft gestuurd aan premier Rutte.

“Mijn advocaat heeft Rutte voorgesteld samen een oplossing te zoeken voor de thans ontstane situatie.”

Is er al antwoord?

“Nee, maar dat is begrijpelijk. De premier is in ieder geval tot 30 april met handen en voeten gebonden vanwege de troonswisseling. Maar het moge duidelijk zijn dat wij niet stilzitten. De situatie noopt tot ingrijpen. Mocht de politieke omstandigheid onveranderd blijven, dan komen wij juridisch beslagen ten ijs.

U bent op zoek naar genoegdoening.

“Dat ben ik niet, dat zou betekenen dat ik gemotiveerd ben door wraak. Daar is niets van waar. Ik wil rehabilitatie, dat proces is nu in een stroomversnelling terecht gekomen.”

Toch kan ik mij voorstellen dat u gevoelens van wraak koestert.

“Zo ben ik niet opgevoed. Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”

Was u verrast door het ingrijpen van de Nationale Ombudsman onlangs?

“De hele zaak is in een stroomversnelling geraakt door de bijkans onwaarschijnlijke u-turn van de heer Brenninkmeijer. Waar hij eerst ons verzoek tot onderzoek naar mijn situatie als ongegrond verklaarde, kapittelt hij nu het Openbaar Ministerie in Amsterdam inzake de incestzaak van Carlos junior. U zult begrijpen dat dat als een grote verassing kwam.”

Wie onlangs ook gekapitteld werd, was de Amsterdamse deken Germ Kemper. Het Hof van Discipline oordeelde dat hij zijn boekje te buiten was gegaan in een interview met roddelblad Story.  

“Dat het Hof van Discipline voor het eerst in de geschiedenis van het recht de deken van orde advocaten van het grootste arrondissement van Nederland stevig toesprak, betekent het demasqué van Germ Kemper als advocaat van Irene, Margarita en Carlos junior. Dat is niemand binnen de Nederlandse juristerij ontgaan. Terecht.”

Wat doet u op 30 april?

“Dat is een strikvraag.”

Dat is correct.

“De wijsheid van premier Rutte zal bepalen of Alex al dan niet een valse start krijgt.”

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.